reklama

Teploty se dostaly výrazněji pod bod mrazu na řadě míst na jihu Čech. Například v Českých Budějovicích bylo minus 4,1 stupně Celsia, což je překonané teplotní minimum pro tento den. ČTK to řekl Václav Kubišta z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Na šumavském Churáňově bylo dnes minus 9,6 stupně Celsia. "Jsou to hodnoty relativně nízké, ale nemůžeme hovořit o extrému. Někdy se i ve druhé polovině dubna takto výrazně ochladí," řekl Kubišta.

Nižší teploty se v jihočeském kraji drží už od začátku týdne. Na řadě míst sněžilo a na Šumavě leží souvislá vrstva sněhu.

Nejnižší rekordní hodnotu ukázal teploměr ve Světlé Hoře na Bruntálsku. Dnešních minus 10,4 stupně Celsia přepsalo dosavadní minimum minus sedm stupňů z roku 1981. Rekordních bylo také minus 9,6 stupně Celsia na šumavském Churáňově, minus 8,5 stupně v Rýmařově na Bruntálsku a 8,3 stupně pod nulou v Deštném v Orlických horách.

Podle Sýkorové byl zajímavý také chladný čtvrtek s nejnižšími maximy. Teploty vystoupaly pro 20. duben dosud nejníže na zhruba třetině stanic.