Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropické nebo chladné? Meteorologové už ví, jaké nás čeká léto

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Letošní léto bude podle očekávání meteorologů teplotně nadprůměrné, což může působit obtíže zejména starším lidem. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress se ale nevyhneme ani bouřkám, které budou spíše lokálního charakteru.

Česko si za poslední měsíc prošlo teplotním kolotočem. Teploty stoupaly přes 20 stupňů, poté rázem klesly téměř na nulu, a stále dokola. Co způsobuje tyto masivní teplotní vzrůsty a propady, kterých jsme byli svědky?

Letošní jaro bylo opravdu bohaté na teplotní skoky a relativně nestálé. Proměnlivost způsobovalo relativně časté střídání teplého jihozápadního nebo jižního proudění vzduchu s chladnějšími vzduchovými hmotami od severozápadu nebo severu.

Jak to bude vypadat v následujících týdnech s podobnými změnami? Lze říci, jestli se počasí stabilizuje a nás budou čekat pouze teplé dny s klasickými občasnými letními propady?

Podle výhledu počasí to vypadá, že teploty budou v nejbližších 30 dnech spíše letní, sem tam i tropické a výraznější propady teplot přinesou jen občasné přechody studených front.

Na druhou stranu to vypadá, že srážky a bouřky ale budou dost lokální a po bouřce se klidně vzduch dokáže během desítek minut citelně ochladit.

Jaké nás čeká letošní léto? Ponese se spíše v tropickém duchu, nebo bychom měli do povinné výbavy zařadit deštníky?

Podle výstupu sezónních předpovědních modelů bude letošní spíše teplotně nadprůměrné s pravděpodobností 40-60%, pravděpodobnost toho, že bude teplotně podprůměrné je jen 20%. Srážky budou spíše lokálního charakteru spojené s bouřkami, což znamená, že zatímco místy může být srážek hodně, o několik kilometrů dál bude sucho.

Mezi západem a východem Čech mnohdy panují rozdílné teploty. Jiné počasí můžeme kolikrát pozorovat v Čechách, jiné na Moravě a ve Slezsku. Co ovlivňuje tyto rozdíly a například různou četnost bouřek na území naší republiky?

Většina frontálních systému se do Česka dostává od západu a mnohé z nich se při přechodu přes Česko rozpadnou, takže na Moravu a do Slezska se oblačnost a srážky nedostanou. Chladná vzduchová hmota v tom případě ovlivní spíše západ území. U bouřek platí, že jejich nárůst souvisí s nadmořskou výškou – na horách je jich nejvíce.

Očekáváte letos větší počet tropických dní, než tomu bylo v předchozích letech?

To se nedá předpovídat. Platí ale, že k létu v Česku tropické teploty patří a jestli jich ale bude 25 jako v roce 2015 nebo 4 jako v roce 2002 nebo přijdou až v září jako vloni, to se předpovědět nedá. Podle sezonních předpovědí nás ale žádné výrazné výkyvy nečekají.

Češi v letních měsících bezesporu vyrazí do oblíbených přímořských destinací. Které z těch evropských se budou letos chlubit největšími teplotami?

Podle statistik je to Řecko, Turecko a Španělsko. Naopak v Chorvatsku vám může týden propršet a teploty mohou zůstat pod dvacítkou.

Někteří se z různých důvodů v létě na zahraniční dovolenou nedostanou. Které přímořské destinace ve světě nabízí příjemné letní teploty i v době, kdy u nás panuje podzim/zima?

Asi nejblíž Egypt – tam se našinec koupe i v únoru. Na druhém místě bych doporučila Kanárské ostrovy – tam je i v prosinci většinou přes 20 °C, jen větrno.

Témata:  počasí léto rozhovor Dagmar Honsová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy