reklama

Česko si za poslední měsíc prošlo teplotním kolotočem. Teploty stoupaly přes 20 stupňů, poté rázem klesly téměř na nulu, a stále dokola. Co způsobuje tyto masivní teplotní vzrůsty a propady, kterých jsme byli svědky?

Letošní jaro bylo opravdu bohaté na teplotní skoky a relativně nestálé. Proměnlivost způsobovalo relativně časté střídání teplého jihozápadního nebo jižního proudění vzduchu s chladnějšími vzduchovými hmotami od severozápadu nebo severu.

Jak to bude vypadat v následujících týdnech s podobnými změnami? Lze říci, jestli se počasí stabilizuje a nás budou čekat pouze teplé dny s klasickými občasnými letními propady?

Podle výhledu počasí to vypadá, že teploty budou v nejbližších 30 dnech spíše letní, sem tam i tropické a výraznější propady teplot přinesou jen občasné přechody studených front.

Na druhou stranu to vypadá, že srážky a bouřky ale budou dost lokální a po bouřce se klidně vzduch dokáže během desítek minut citelně ochladit.

Jaké nás čeká letošní léto? Ponese se spíše v tropickém duchu, nebo bychom měli do povinné výbavy zařadit deštníky?

Podle výstupu sezónních předpovědních modelů bude letošní spíše teplotně nadprůměrné s pravděpodobností 40-60%, pravděpodobnost toho, že bude teplotně podprůměrné je jen 20%. Srážky budou spíše lokálního charakteru spojené s bouřkami, což znamená, že zatímco místy může být srážek hodně, o několik kilometrů dál bude sucho.

Mezi západem a východem Čech mnohdy panují rozdílné teploty. Jiné počasí můžeme kolikrát pozorovat v Čechách, jiné na Moravě a ve Slezsku. Co ovlivňuje tyto rozdíly a například různou četnost bouřek na území naší republiky?

Většina frontálních systému se do Česka dostává od západu a mnohé z nich se při přechodu přes Česko rozpadnou, takže na Moravu a do Slezska se oblačnost a srážky nedostanou. Chladná vzduchová hmota v tom případě ovlivní spíše západ území. U bouřek platí, že jejich nárůst souvisí s nadmořskou výškou – na horách je jich nejvíce.

Očekáváte letos větší počet tropických dní, než tomu bylo v předchozích letech?

To se nedá předpovídat. Platí ale, že k létu v Česku tropické teploty patří a jestli jich ale bude 25 jako v roce 2015 nebo 4 jako v roce 2002 nebo přijdou až v září jako vloni, to se předpovědět nedá. Podle sezonních předpovědí nás ale žádné výrazné výkyvy nečekají.

Češi v letních měsících bezesporu vyrazí do oblíbených přímořských destinací. Které z těch evropských se budou letos chlubit největšími teplotami?

Podle statistik je to Řecko, Turecko a Španělsko. Naopak v Chorvatsku vám může týden propršet a teploty mohou zůstat pod dvacítkou.

Někteří se z různých důvodů v létě na zahraniční dovolenou nedostanou. Které přímořské destinace ve světě nabízí příjemné letní teploty i v době, kdy u nás panuje podzim/zima?

Asi nejblíž Egypt – tam se našinec koupe i v únoru. Na druhém místě bych doporučila Kanárské ostrovy – tam je i v prosinci většinou přes 20 °C, jen větrno.