Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve středu se teploměr vyšplhá ke 31 stupňům, pak přijdou bouřky a kroupy

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - V Česku má být ve středu přes 31 stupňů Celsia. Vedra odpoledne skončí s příchodem bouřek, které mohou být velmi silné. Na jihu Čech a Moravy do středeční noci platí zvýšené riziko vzniku požárů.

"Před zvlněnou studenou frontou, která ve středu odpoledne a večer začne ovlivňovat počasí u nás, bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu," uvedli meteorologové. V teplém jižním proudění ve středu překonají teploty 31 stupňů na většině území Čech, Moravy a Slezska.

Poté se místy vytvoří silné bouřky, výstraha před nimi platí od poledne do 23:00. Na Moravu dorazí o dvě hodiny později. Vítr může v bouřkách dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Hrozí i krupobití.

Pro jih země nadále platí zvýšené riziko vzniku požárů. Do středečních 22:00 hrozí požáry v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji a také na Třebíčsku. Lidé by proto neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky na zem.

Předpověď na středu (00-24):Jasno až polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky i silné. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě Čech až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Od západu postupně přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Ojediněle vydatné srážky. Místy bouřky i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku 22 až 18 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku 27 až 31 °C. Čerstvý jižní, postupně jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V Čechách zpočátku vítr mírný. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno, přechodně polojasno. Místy přeháňky nebo déšť. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě Moravy až 27 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy