Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropický týden v Česku: V úterý se teploměr vyšplhá až na 38 stupňů celsia

Olympia Olomouc
Olympia Olomouc
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Teploty v Česku v úterý zesílí, na celém území budou přes den šplhat ke 34 až 38 stupňům Celsia. Vedro večer přeruší studená fronta, se kterou přijdou zřejmě i silné bouřky.

Horko v dalších dnech by pak už mělo být menší, přesto zejména na jihovýchodě a východě republiky bude nadále přes 31 stupňů. Uvedl dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Upřesnil tak své předchozí informace o tom, že úterní maxima kolem 38 stupňů se budou týkat zejména jihu Moravy.

Velmi teplý vzduch proudí do Česka od jihu. Dnešní maximální teploty na většině území republiky překročí 31 stupňů a na jihu Moravy 34 stupňů. V úterý pak před zvlněnou studenou frontou, která začne večer postupovat přes Čechy k východu, příliv horkého vzduchu zesílí.

Úterní maxima na celém území ČR budou v rozmezí 34 a 38 stupňů Celsia, uvedli meteorologové. Doplnili, že i v dalších dnech zůstanou zejména na jihovýchodě a východě ČR teploty nad 31 stupňů.

V této souvislosti meteorologové lidem radí, aby omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Zvláště opatrní mají být starší a nemocní lidé a děti.

Doporučuje se pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

Používejte větráky, abyste rozproudili vzduch ve svém domově. Otevřete dveře, aby mezi pokoji volně cirkuloval vzduch. Můžete zkusit namířit větrák směrem ven z otevřených dveří a „vytlačit“ horký vzduch ven.

Když se k večeru ochladí, otevřete okna, aby se vzduch co nejlépe vyměnil. Nechte je otevřená i přes noc. Zavřete je ve chvíli, kdy vyjde slunce, a zatáhněte žaluzie a závěsy, aby vám do pokoje příliš nesvítilo.

Protože se v horku budete potit, je velmi důležité doplňovat hladiny tekutin. Měli byste vypít více, než jste obvykle zvyklí. Odborníci doporučují vodu či čaje, vyhněte se limonádám. Je dobré dát si i něco k jídlu, protože při pocení vylučujete i další látky.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy