Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Držte si čepice. Česko ve čtvrtek zasáhne vichřice, meteorologové vydali výstrahu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Přes Česku bude ve čtvrtek přecházet frontální systém. Zpočátku mírný jihozápadní vítr bude přes den zesilovat a v nárazech může mít rychlost 70 kilometrů v hodině. Na hřebenech Krkonoš ale až 125 kilometrů.

Výstraha platí pro všechny kraje s výjimkou Jihomoravského a Zlínského. Zejména během čtvrtečního odpoledne a večera bude v Česku přechodně foukat silný vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů hodině. Na severu republiky mohou poryvy dosahovat i 90 kilometrů. "Na horách na severu očekáváme nárazy větru kolem 110 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš až 125 kilometrů v hodině," upozorňuje ČHMÚ.

Turistům proto meteorologové nedoporučují horské túry, zejména do hřebenových partií. Lidé by si také měli zajistit okna a upevnit volně uložené předměty, jako jsou květináče nebo zahradní nábytek. Řidiči musí počítat s tím, že větrné poryvy mohou učinit jejich auto neovladatelné.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, od severu až zataženo. Zpočátku na severu, během dne postupně na většině území déšť nebo přeháňky. Večer od severozápadu ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na jihovýchodě až 20 °C, na severu kolem 12 °C. Mírný, během dne čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severu kolem 25 m/s (kolem 90 km/h).

Předpověď na pátek (00-24):Proměnlivá oblačnost, na většině území přeháňky, nad 1200 m přechodně smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, během odpoledne bude slábnout, uvedl chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Převážně oblačno, na většině území přeháňky, zpočátku nad 1200 m smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť. V nejvyšších horských polohách zpočátku i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí vichřice Krkonoše

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy