Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování meteorologů: V Česku se začnou tvořit sněhové jazyky

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha- Od nedělního poledne se mohou v horských oblastech ČR místy tvořit sněhové jazyky, ojediněle i závěje. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na horách napadne do pondělního večera většinou deset až 25 centimetrů nového sněhu. Na návětří hor může na některých místech napadnout až 40 centimetrů, a to hlavně v Krušných horách a na Šumavě.

Na horách bude v neděli zesilovat vítr. V nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h, zeslábne v pondělí večer. Právě kombinace sněžení a větru může způsobit tvorbu sněhových jazyků nebo závějí.

Výstraha před nimi platí pro oblasti od 800 metrů nad mořem v krajích Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském od nedělních 12:00 do pondělních 18:00.

Předpověď na neděli:Proměnlivá oblačnost a místy, později postupně na většině území sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, přes den přechodně pod 500 m srážky smíšené nebo i dešťové. Na horách i trvalejší sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný, během dne čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách i kolem 20 m/s (70 km/h). Nad 700 m tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Předpověď na pondělí:Oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky nebo sněžení, přes den přechodně pod 500 m srážky smíšené nebo i dešťové. Na horách i trvalejší sněžení. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h), bude večer slábnout. Nad 700 m tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Předpověď na úterý:Zpočátku zataženo a na většině území sněžení, postupně proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky. V polohách pod 300 m přechodně srážky smíšené nebo dešťové. K večeru srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout. Nad 600 m místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na středu:Oblačno až polojasno, zpočátku ojediněle přeháňky, většinou sněhové. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na jihovýchodní.

Vyhlídka počasí od čtvrtka do soboty:Oblačno až zataženo, ve čtvrtek postupně na většině území déšť nebo přeháňky, v dalších dnech srážky jen ojediněle a místy až polojasno. Nejnižší noční teploty ve čtvrtek +3 až -1 °C, v dalších dnech 6 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C, v pátek místy až 12 °C.

Témata:  počasí sníh

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy