Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor v pondělí. Očekávají se silné bouřky s krupobitím a vichřicí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silnými bouřkami. Hrozí od pondělního odpoledne do úterního rána v Čechách a na Vysočině.

Výstraha platí pro Prahu a kraje - Středočeský, Karlovarský, Plzeňský Jihočeský, Liberecký, Ústecký a Vysočina.

Bouřky přinese studená fronta, která se nad naše území přesune od západu z Německa. Při přívalovém dešti může spadnou kolem 30 milimetrů srážek za hodinu. Nárazy větru budou kolem 20 metrů za sekundu. Během pozdního večera a noci na úterý budou bouřky přecházet zejména na západě a jihozápadě Čech do trvalejšího deště.

Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst a sklepů. Pro omezení škod nárazovým větrem radí meteorologové zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty.

Dnes může padnout i třicítka

Jak vysoko maxima v neděli vystoupí, v tom se modely ještě trochu liší. Nejtepleji bude určitě v nenižších polohách Čech. Jaká maxima odhadují jednotlivé modely na nedělní odpoledne pro Polabí (včetně Prahy)?

- ALADIN (ČR): 30 °C - Medard (ČR): 26 °C- polský model: 28 °C- norský model: 28 °C- americký model: 25 °C

Meteocentrum.cz se přiklání k tomu, že teploty na třicítku nevystoupí, maxima kolem 28 °C se nám tedy jeví jako nejreálnější. Model Aladin je zkrátka velkým optimistou. Morava bude muset počítat s nižšími maximy, zde určitě maxima zůstanou do 25 °C, ale i těch cca 22 až 25 °C budou při slunečném počasí velice příjemné.

Témata:  bouřky počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy