Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další silné bouře se ženou na Česko, varování platí až do noci

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) vydal novou výstrahu před silnými bouřkami, které platí až do úterní noci. Po víkendových vedrech zasáhla v pondělí Česko první vlna bouřek, které přišly z Německa, silný vítr lámal větve, na mnoha místech napadla souvislá několikacentimetrová vrstva krup. Během úterního odpoledne by měly naše území zasáhnout další vydatné bouřky.

Výstraha platí pro velkou část našeho území, konkrétně vyhlásil ČHMÚ výstrahu před silnými bouřkami pro Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Středočeský kraj, Zlínský kraj.

"Nad naším územím se nachází zvlněné frontální rozhraní, které odděluje teplejší vzduch na severovýchodě a chladnější na jihozápadě," uvedli meteorologové. Při přívalovém dešti může spadnout 30 až 50 milimetrů srážek za hodinu, nárazy větru budou 70 až 90 kilometrů za hodinu.

Varování platí od úterního poledne do jedenácté večer, je ale pravděpodobné, že se budou informace týkající se výstrahy během dne měnit.

Bouřky zasáhly Česko už v pondělí, kdy se ale vyskytovaly zejména v západní polovině Čech. Mnohde je doprovázelo i krupobití. Hasiči v celé měli dohromady 444 technických zásahů, obvyklý denní průměr přitom bývá zhruba 150, řekla dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Hasiči pomáhali hlavně odčerpávat vodu, odstraňovat kroupy, spadlé stromy a větve. Největší škody způsobily bouřky ve Středočeském kraji. Škody hasiči u těchto zásahů nevyčíslují.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy