Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhnou silné mrazy. Teploty klesnou na mínus 20

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - V průběhu příštího týdne zasáhnou Česko největší mrazy letošní zimy. Zhruba v polovině týdne mohou teploty spadnout až k mínus 20 stupňům. Vyplývá to z přehledu Českého hydrometeorologického ústavu.

Mezi tlakovou níží se středem nad Itálií a tlakovou výší nad severní Evropou k nám začne proudit studený vzduch od severovýchodu. O víkendu začne do střední Evropy proudit kolem rozsáhlé tlakové výše nad severní a postupně severovýchodní Evropou velmi studený vzduch od severovýchodu.

Předpověď na čtvrtek:Jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností. Na severovýchodě a během dne postupně i v jižní polovině území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při sněhové pokrývce a slabším větru kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v Čechách ojediněle až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -7 °C. Zpočátku mírný, postupně čerstvý severovýchodní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pátek:Jasno až polojasno, zpočátku ojediněle zataženo nízkou oblačností a slabé sněžení, zejména na jihu a východě. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na severovýchodě místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na sobotu:Jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -14 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě území místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli:Jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -9 až -13 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s, na východě území místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pondělí:Jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -10 až -15 °C, při uklidnění větru a sněhové pokrývce kolem -20 °C. Nejvyšší denní teploty -8 až -3 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na severovýchodě místy s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:Jasno až polojasno, v závěru období přibývání oblačnosti a místy sněžení. Nejnižší noční teploty -10 až -15 °C, zpočátku při sněhové pokrývce ojediněle kolem -20 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -2 °C.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.