Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrazy v Evropě zabíjejí: V Polsku zemřelo osm lidí, Rusko vyhlásilo stav zvýšeného ohrožení

mráz
mráz
Foto: Pixabay

Moskva/Varšava - Moskevské úřady dnes kvůli silným mrazům v metropolitním regionu vyhlásily zvýšené ohrožení obyvatelstva. Nejméně osm lidských životů si od pátku vyžádalo mrazivé počasí v Polsku.

Podle agentury Interfax se v noci na dnešek teplota na moskevských předměstích blížila k minus 30 stupňům Celsia, v centru Moskvy naměřili 19 stupňů. Nízké teploty nezvyklé i pro tradičně tuhou ruskou zimu se pohybují zhruba deset stupňů pod únorovým průměrem, i když rekordních hodnot nedosahují. Absolutní minimum pro dnešní den činilo v roce 1929 v Moskevské oblasti minus 34,3 stupně.

Silné mrazy postihly střed evropské části Ruska a Povolží. Ministerstvo pro mimořádné situace podle agentury TASS vybudovalo 1300 provizorních zateplených přístřeší, většinou na hlavních silničních tazích. Zvláštní pozornost na rozlehlém území věnují záchranáři fungování čerpacích stanic, protože uvíznout na silnici bez paliva může znamenat smrtelné nebezpečí.

V příštích dnech mají v Rusku teploty dál klesat, na řadě míst až ke čtyřicítkám. Chladné počasí čeká Rusy podle předpovědi i celý březen.

Počet obětí nynější zimy v Polsku od listopadu v zemi stoupl na 48. Vládní centrum podle agentury PAP v neděli vydalo varování před silnými mrazy. Ty udeřily prakticky ve všech částech země s výjimkou Opolského vojvodství. Teploty o víkendu v Polsku v některých místech klesly pod minus 20 stupňů. Podle předpovědí meteorologů by nynější mrazivé počasí mělo trvat i následující dva dny.

Zima si v Polsku každoročně vyžádá desítky životů. V polovině loňského ledna úřady registrovaly už 77 obětí mrazů, přičemž jen během ledna 60. O rok dříve bylo rovněž v polovině ledna od listopadu předchozího roku zaznamenáno 71 úmrtí na podchlazení.

Témata:  počasí mráz Rusko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy