Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má za sebou jednu z nejstudenějších nocí. Jaké počasí nás čeká v příštích dnech?

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Celá ČR - Česko má za sebou další mrazivou noc, nejníže teplota klesla na Rolavě v Krušných horách, kde teploměr ukázal minus 25,2 stupně Celsia. Méně než minus 20 stupňů zaznamenalo 11 stanic, na většině pak bylo mezi minus 15 až minus 20 stupni.

Nejnižší teploty zaznamenaly podle mluvčího horské stanice, vedle Rolavy například Nejdek, Plechý nebo Klínovec. Nejtepleji bylo naopak v pražském Klementinu, teploměr zde ukázal minus 11 stupňů Celsia.

Další noc by se v nížinách i na horách už mělo oteplovat. "Vypadá to, že dnes jsme prožili jednu z nejstudenějších nocí," řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. 

Liberecký kraj dnes zažil páté ráno v řadě se silnými mrazy. V Jizerských horách klesly ráno rtuti teploměrů pod minus 17 stupňů Celsia. Na Jizerce, která patří k nejchladnějším místům, naměřili ráno minus 17,8 stupně. V horách navíc fouká nárazový severní vítr, který pocit chladu ještě zvyšuje.

Ve středních Čechách bylo v noci z úterý na středu místy až minus 17,5 stupně Celsia. Právě takovou teplotu naměřili meteorologové na měřicí stanici v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku. V Ondřejově padl rekord z roku 1986, tehdy stanice naměřila minus 13,6 stupňů Celsia. V noci na dnešek tam meteorologové naměřili minus 15,1 stupně Celsia. Na stejné stanici padl rekord také v noci na úterý.

Čtyři teplotní rekordy naměřili dnes meteorologové v jižních Čechách - na Táborsku, v Churáňově a u Blatné. Největší mráz byl v Pohoří na Šumavě, minus 22,3 stupně.

Na Vysočině byl ráno i sedmnáctistupňový mráz, teplotní rekordy platné pro tento den byly překonány na Pelhřimovsku. V Černovicích - Dobešově meteorologové naměřili 17,6 stupně Celsia, bylo tam o 0,8 stupně chladněji než v roce 1963. V Košeticích, dnes teplota klesla na minus 17,4 stupně, dosavadní rekord z roku 2005 byl překonán skoro o tři stupně.

V Jeseníkách na Šeráku meteorologové naměřili 22,1 stupně pod nulou. Dlouhodobý teplotní rekord ale padl pouze na stanici v Luké na Olomoucku, kde bylo ráno zaznamenáno 15,1 stupně pod nulou. Dosavadní teplotní minimum z roku 2005 tam bylo minus 14,3 stupně.

Dnes bude blačno až polojasno, na severovýchodě a zpočátku i na jihu až zataženo. Místy slabé sněžení. K večeru ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty -9 až -5 °C, v 1000 m na horách kolem -14 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě místy a během odpoledne a večera postupně i na jihu a jihovýchodě až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při sněhové pokrývce a na severu a severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severu a severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zpočátku polojasno až skoro jasno, v jihovýchodní polovině území a během dne postupně i na ostatním území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -8 až -13 °C, na severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v Čechách při déletrvajícím svitu až -1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, bude večer slábnout. Na severovýchodě vítr slabý do 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy slabé sněžení, v Čechách odpoledne i srážky dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na severovýchodě a ojediněle i jinde kolem -2 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti na severovýchodě kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 8 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.

Témata:  zima mráz počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy