Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V noci znovu padaly rekordy. Jaké počasí nás čeká o víkendu?

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes v noci padly mrazivé rekordy zhruba na čtvrtině ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejnižší teplotu zaznamenali v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde teploměr ukázal minus 24,1 stupně Celsia.

"Zdejší stanice ale měří kratší dobu, stejně jako v Kořenově-Jizerce v Jizerských horách, kde bylo rovných 24 stupňů Celsia pod nulou," upozornila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ze stanic s delší dobou činnosti padl například rekord v Bedřichově, dnes tam klesla teplota na minus 22,1 stupně Celsia. Překonán byl rekord z roku 1963, kdy meteorologové naměřili minus 21,9 stupně Celsia.

Mráz trápí Česko od víkendu. V dalších dnech by už mrazy kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje neměly být tak silné. "Mrznout bude ale pořád. V Moravskoslezském a na severu Olomouckého kraje bude ještě v noci na pátek na některých místech kolem minus 20 nebo minus 19 stupňů," uvedla meteoroložka. Na zbytku území by měly být noční teploty minus osm až minus 13, dodala.

Ve středních Čechách bylo v noci na dnešek nejchladněji v Nedrahovicích-Rudolci na Příbramsku, kde meteorologové naměřili minus 17,2 stupně Celsia. V Lánech teploměr ukázal minus 15,7 stupně Celsia a podle ČHMÚ tam padl rekord z roku 1986. Dosavadní teplotní minimum z roku 2005 bylo překonáno ve Vavřinci-Žíšově, kde meteorologové naměřili minus 15,5 stupně. Stejně starý rekord byl pokořen v Netvořicích, kde teploměr ukázal minus 14,7 stupně Celsia.

"U stanice Vařinec-Žíšov je zajímavé, že padl rekord nejen pro dnešní den, ale pro celý březen. Tato stanice měří 30 let a za tu dobu je to nejchladnější březnové ráno," uvedl pracovník ČHMÚ.

Meteorologové naměřili dnes v jižních Čechách rekordní mráz na šumavském Churáňově, minus 19,5 stupně a ve Vimperku na Prachaticku minus 18,6 stupně. V obou případech překonal mráz teploty z roku 2005. Dosavadní rekord Churáňova byl minus 18,1 stupně, ve Vimperku byl rekord překonán o tři desetiny stupně. Největší mráz byl na Borových Ladách na Šumavě, minus 23,1 stupně.

V Karlově Studánce na Bruntálsku dnes ráno padl teplotní rekord starý 55 let. Meteorologové tam naměřili minus 20,5 stupně Celsia. Dosud platný rekord platil z roku 1963, kdy v horské obci pod horou Praděd stanice naměřila minus 19,4 stupně. Mrazivý rekord byl překonán dnes ráno i na Lysé hoře v Beskydech. Dosavadní minimum pro dnešní den tam meteorologové naměřili v roce 2005. Tehdy rtuť v teploměrech klesla na minus 17,6 stupně Celsia. Dnes tam bylo ještě o dva stupně chladněji.

Nejchladněji ale na Lysé hoře ani v Karlově Studánce nebylo. Nejnižší teplotu zaznamenala totiž dnes ráno stanice v Mořkově na Novojičínsku, kde bylo dokonce 21,4 stupně Celsia pod nulou. Tam ale rekord nepadl. V roce 1986 jsme tam naměřili minus 23,3 stupně Celsia.

Dnes bude jasno až polojasno, ojediněle oblačno. Zejména na Moravě a Českomoravské vrchovině od jihovýchodu přibývání oblačnosti a ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší teploty -7 až -3 °C, na severovýchodě kolem -8 °C, v 1000 m na horách kolem -12 °C. Mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severu a severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Polojasno až skoro jasno, na jihu a během dne místy i na ostatním území oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -8 až -13 °C, na severovýchodě území místy kolem -20 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v Čechách při déletrvající malé oblačnosti až 0 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, bude večer slábnout. Na severovýchodě vítr slabý do 3 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle, na severovýchodě a východě místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -11 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v Čechách místy až +4 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Většinou oblačno, ojediněle slabé sněžení, v Čechách postupně srážky i dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, na severovýchodě území při zmenšené oblačnosti kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v Čechách místy až +6 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno, ojediněle déšť, i mrznoucí. Místy mlhy. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v místech s celodenní nízkou oblačností kolem 0 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí zima mráz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy