Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku padaly teplotní rekordy, bylo téměř 20 stupňů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V Česku padaly teplotní rekordy. Nová maxima pro dnešní den meteorologové zaznamenali na 17 ze 147 stanic, které měří aspoň 30 let. Teplo bylo hlavně v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji. Nejvyšší hodnotu, 19,5 stupně Celsia teploměr ukázal v Praze-Karlově.

TK to řekl Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ještě minulý týden přitom meteorologové v několika nocích po sobě naměřili mrazivé teplotní rekordy.

"Teploty dnes byly nejčastěji mezi 13 a 17 stupni Celsia, místy v Praze, středních Čechách a Plzeňském kraji vystoupaly výše," uvedl Tomáš.

Rekord v Praze-Karlově překonal dosavadní maximum 18,8 stupně Celsia z roku 2002. Nad 19 stupňů se teplota vyšplhala ještě ve středočeských Dobřichovicích a Průhonicích a v Plzni-Bolevci. Tam byla teplota také rekordní, dnešních 19,1 stupně Celsia smazalo dosavadní maximum 18,2 stupně z roku 1990.

Nad 18,5 stupně Celsia se teploty dostaly například ve stanici Neumětely na Berounsku a v pražské Libuši.

Ještě minulý týden přitom teploty i přes den klesaly pod bod mrazu a ve většině nocí byla naměřena teplotní minima. V noci na první březnový den dosavadní minimum zaznamenala dokonce zhruba čtvrtina stanic.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku místy, od západu na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i vydatnější srážky. Večer od západu ubývání srážek. Zpočátku v Čechách na západě místy, jinde ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, v západní polovině Čech 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 7 až 12 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 až 17 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem 7 °C. Čerstvý jižní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na severní Moravě a ve Slezsku až 20 m/s (až 70 km/h), v Jeseníkách a Beskydech 20 až 30 m/s (až 110 km/h). V západní polovině Čech zpočátku slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, místy až polojasno. Ojediněle přeháňky, na horách četnější, večer v Čechách nad 1000 m sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na západě Čech místy kolem 7 °C. Mírný, během dne čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, místy, zejména na severu přeháňky, nad 700 m smíšené nebo sněhové. Večer až polojasno, přeháňky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno. Na severovýchodě zpočátku až zataženo, ojediněle přeháňky, nad 800 m sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Slabý, postupně mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku místy polojasno. Místy déšť nebo přeháňky, nad 1000 m přechodně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při malé oblačnosti až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihovýchodní, postupně severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách, postupně od vyšších poloh srážky sněhové. Ke konci období ubývání oblačnosti a srážek. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, postupně 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, postupně 1 až 5 °C.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy