reklama

Britští meteorologové předpovídají, že již během několika dnů vyletí ukazatel na teploměrech před hranici 30 stupňů Celsia. Teploty, která se prudce zvýší na začátku srpna, podle nich vydrží další tři měsíce.

Nejnovější modely počasí podle serveru Express naznačují, nejvyšší v Británii naměřená teplota, která je 38.5 Celsia, by mohla být překonána během několika týdnů. Právě tak podle odborníků začne „ohromné léto" 2016. Léto bude podle meteorologů tak horké kvůli kombinaci několika vzácných faktorů, teploty například zvýší horký vzduch proudící z Afriky.

Červen tedy bude v Británii zřejmě velmi teplý, to v Česku budou podle Českého hydrometeorologického ústavu teploty průměrné. Alespoň do půlky června. „V nejbližších dvou týdnech očekáváme poměrně teplé počasí s teplotami mírně nad hranicí dlouhodobých průměrů. V dalších 2 týdnech by teploty měly v průměru pozvolna klesat, ale teplotně by se toto období mělo pohybovat na rozmezí mezi normálními a podnormálními hodnotami pro tuto roční dobu," uvádí ČHMU. Průměrné by měly být také srážky.