Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaro zatím nečekejme. Dlouhodobá předpověď počasí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Chladné počasí zůstane v Česku minimálně do konce března, v polovině dubna má být už tepleji, přesto se teploty dostanou jen k dlouhodobému průměru. Příští týden spadne v porovnání s dalšími třemi týdny i více srážek. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle jeho aktuální předpovědi bude pršet i o nadcházejících velikonočních svátcích, kdy na horách může ještě i sněžit, nejvyšší denní teploty budou kolem deseti stupňů Celsila.

Celé období od 26. března do 22. dubna meteorologové očekávají teplotně i srážkově slabě podprůměrné nebo průměrné.

Srážkově bohatší má být přitom konec března, naopak v dubnu bude pršet méně, než je obvyklé pro toto roční období.

Z hlediska teplot pak mají být podprůměrné zejména nadcházející dva týdny, kdy se podle ČHMÚ průměrné týdenní teploty dostanou na zhruba čtyři stupně. Nejnižší teploty budou většinou kolem nuly a přes den bude kolem deseti stupňů. V dalších dvou týdnech vystoupají teplotní minima nad nulu a maxima budou se dostanou až k 15 stupňům.

"Je ovšem velmi pravděpodobné, že během předpovědního období bude docházet ke krátkodobým, někdy i velmi výrazným změnám teplot, což tento výhled počasí nemůže postihnout. Takovéto výkyvy jsou ovšem pro tuto roční dobu obvyklé," uvedli meteorologové.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno, na Moravě a Českomoravské vrchovině místy, jinde jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Zpočátku ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, při nízké oblačnosti kolem 6 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C, na Šumavě až 5 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, bude večer slábnout. V západní polovině Čech vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku na východě místy i polojasno. Postupně od západu místy déšť nebo přeháňky, nad 800 m, později nad 600 m srážky sněhové nebo smíšené. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Zpočátku slabý proměnlivý, postupně severozápadní až západní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno, místy déšť nebo přeháňky, nad 600 m, ráno i v nižších polohách sněžení. V Čechách postupně od západu zataženo s deštěm, nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní až jižní.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo s deštěm nebo přeháňkami, v polohách nad 1000 m, ráno i v nižších polohách sněžení. Později od západu sněžení nad 700 m. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, nad 600 msrážky sněhové nebo smíšené. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, během dne zeslábne. 

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Ojediněle déšť nebo přeháňky, na horách sněhové. Postupně srážky četnější. Nejnižší noční teploty zpočátku +2 až -3 °C, postupně 7 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C, postupně 11 až 16 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy