reklama

První bouřky udeřily odpoledne na jihu Čech. Na Českokrumlovsku a Kaplicku zažili i krupobití. Další bouřky se z Německa přesouvají a v průběhu večera zasáhly Krušné hory a Šluknovský výběžek a znovu nejjižnější část Čech.

V Malontech několikaminutová smršť doprovázená krupobitím doslova oholila stromy o všechnu úrodu, zůstaly jen holé větve. Kroupy rozbíjely střechy, okna aut a během pár minut bylo všude bílo jako uprostřed zimy. Podle starosty v krupobití uhynuli i tři čápi.

S bouřkami meteorologové počítají až do půlnoci z pátku na sobotu.

Výstraha je platná pro Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Praha, Středočeský kraj. V západní části platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

Podobná situace bude panovat i během víkendu. I když teplota v neděli vystoupá až k 28 °C, na našem území se budou stále místy vyskytovat děšť a bouřky.

Po víkendu bude počasí stále deštivé, navíc ČHMÚ předpovídá rychlé snížení teploty. Už v pondělí by mělo být kolem 20°C. Teploty kolem 18°C by měly vydržet až do pátku.