Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky ničily Česko: Krupobití, sesuv půdy, popadané stromy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před mohutnými bouřkami se vyplnila. Na Česko se přivalily ze sousedního Německa. Opět padaly kroupy, krajinu bičovaly lijáky, vítr lámal stromy a na Náchodsku se dokonce sesunul svah na železnici.

Od západu přišly silné bouřky, které během dne přešly přes celé území České republiky. Z horkého počasí se během odpoledne začaly bouřky tvořit prakticky na celém území.

Varování meteorologů platilo už od druhé hodiny odpolední pro větší část Čech a Vysočiny, kolem páté hodiny odpoledne bouřková mračna dorazila i na Moravu.

Například na Náchodsku se po vydatné bouřce sesunul svah na koleje a u Broumova tak zastavil dopravu. Prakticky na všech místech, kudy se bouřka prohnala, zasahovali hasiči při čerpání zatopených sklepů nebo odstraňování popadaných stromů.

Za hodinu na některých místech napršely až tři centimetry vody. Bouřky doprovázel silný vítr, který v nárazech dosáhl i 70 kilometrů v hodině. Výstraha platí do nedělních dvou hodin ráno.

Kolem poledne dorazila bouřková mračna do Sušic, Karlových Varů nebo do Krkonoš. Ničivé krupobití znovu zasáhlo jih Čech. V Českých Budějovicích kroupy ležela vrstva krup, které předtím poničily střechy domů i auta zaparkovaná na ulicích.

Ještě horší situace pak byla na Pelhřimovsku, kde stoupla hladina řek o téměř tři metry! Nový Rychnov se ocitl pod vodou. Zatopené byly dvě desítky sklepů.

Příliš dobrá situace nebyla ani na východě Čech, kde kvůli dešti voda zaplavila některé silnice. Nejvíce to schytal železniční přejezd v Náchodě, stejně tak silnice v Trutnově.

Bouřky už v pátek hodně potrápily zejména obyvatele jižních Čech. Na Českokrumlovsku a Kaplicku kroupy zasypaly zahrady a ničily auta a skleníky.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy