Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte se na teplotní skok: Teploty rychle porostou, objevit se mohou i bouřky

Jaro je tady! Ilustrační fotografie
Jaro je tady! Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Špindlerův Mlýn - Do Česka konečně přichází jaro, mohli bychom se dočkat teplot i nad 20 stupňů. Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo z druhého na první, tedy nejnižší stupeň.

Na jižních a slunných svazích se vzhledem k oteplení mohou dnes vyskytnout malé laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé, uvedl na webu krkonošské horské služby Robert Dlouhý. Podle něho je uvolnění laviny možné jen při velkém dodatečném zatížení a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu.

Na hřebenech Krkonoš je od 100 do 120 centimetrů sněhu. V posledních hodinách napadly dva centimetry nového sněhu. Vítr by už neměl být tak silný jako v neděli, kdy dosahoval v nárazech přes 90 kilometrů v hodině. V Krkonoších bylo v končící zimní sezoně poprvé vyhlášeno lavinové nebezpečí loni 21. listopadu, a to o síle prvního stupně.

Předpověď na úterý (00-24):Většinou polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, postupně mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až skoro jasno, v Čechách k večeru od západu přibývání oblačnosti a na západě místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na východě mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zpočátku oblačno až polojasno, od západu postupně oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. K večeru v Čechách od západu slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný severozápadní až západní, na východě zpočátku jižní vítr 2 až 6 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Zpočátku oblačno a místy přeháňky, během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:Jasno až polojasno. Zpočátku ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty zpočátku 4 až 0 °C, postupně 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vsobotu 14 až 18 °C, v dalších dnech 18 až 23 °C.

Témata:  počasí jaro Krkonoše

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy