Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí jako na houpačce: Čechy mrzly, na Moravě padaly teplotní rekordy

Jaro
Jaro
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Zatímco v Čechách se teploty dnes ráno pohybovaly většinou kolem bodu mrazu, na východě země bylo až 15 stupňů Celsia. Na pětině stanic, které měří teplotu alespoň 30 let, byl dokonce překonán rekord.

Průměrná noční teplota v nižších a středních polohách Čech byla dnes v noci 1,5 stupně. Na Moravě a ve Slezsku se teploty pohybovaly kolem 10,3 stupně Celsia. Příčinou tak velkého rozdílu byl podle meteorologů vítr. "Zatímco na Moravě foukal mírný vítr jižních směrů, v Čechách většinou panovalo bezvětří a vytvořila se výrazná teplotní inverze," vysvětluje Jana Hujslová z ČHMÚ.

Pod bod mrazu klesla v noci teplota na pětině měřicích stanic. Vůbec nejchladněji bylo v Rolavě na Karlovarsku, kde rtuť teploměru klesla až na minus 5,6 stupně. Do mrazivého rána se ale probudili třeba i obyvatelé Plzně, kde byly minus dva stupně. 

Na východě země se naopak noční minima pohybovala kolem 13 stupňů. Nejtepleji bylo v Lučině a Mořkově v Moravskoslezském kraji, kde teplota neklesla pod 15,3 stupně. "Na 21 procentech stanic, které měří alespoň 30 let, byl dokonce překonán dosavadní rekord nejvyšší minimální teploty pro 9. duben," uvedla Hujslová. 

Předpověď na úterý (00-24):Polojasno až oblačno, odpoledne a večer místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, v západní polovině Čech kolem 6 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout. V západní polovině Čech zpočátku vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Zpočátku na západě a severozápadě až zataženo a srážky četnější, informuje chmi.cz. K večeru ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno, během dne přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo i bouřky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný, přes den čerstvý jihovýchodní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území přeháňky, místy i bouřky. Později od jihozápadu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na jihozápadní.

Témata:  počasí jaro teplotní rekordy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy