Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čekají nás nadprůměrně teplé dny. Zlom přijde v polovině května

Jaro, ilustrační fotografie
Jaro, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Období od 30. dubna do 27. května 2018 bude jako celek teplotně nadprůměrné. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí.

Po předcházejícím extrémně teplém období budou teploty v následujících týdnech pozvolna klesat, ale až ve druhé polovině předpovídaného období se dostanou na úroveň hodnot běžných pro danou roční dobu. Ze všech čtyř předpovědních týdnů má být první týden (od 30.4) nejteplejší.

Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období 30.4. - 27.5.2018 bude průměrné až slabě nadprůměrné. "Po delším období s podprůměrnými srážkovými úhrny očekáváme přibývání srážek, které vzhledem k ročnímu období budou zejména bouřkového charakteru," uvedli meteorologové.

Předpověď na tento týden

Pondělí (00-24):Jasno až polojasno, jen přechodně zvětšená oblačnost a ojediněle, během dne místy přeháňky, zejména ve východní polovině území ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na západě kolem 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na západě kolem 19 °C. V Čechách slabý, postupně čerstvý jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 m/s se bude měnit na severozápadní. Na Moravě a ve Slezsku čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 5 až 10 m/s s nárazy kolem 15 m/s. Večer vítr na celém území zeslábne.

Úterý (00-24):Oblačno až polojasno, místy přeháňky, na východě ojediněle bouřka. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na západě až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na západě kolem 17 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Středa (00-24):Většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ve východní polovině území i bouřky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, na západě až 6 °C. Nejvyšší denní teploty v širokém rozmezí od 15 °C na severozápadě do 25 °C na jihovýchodě území. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihovýchodní.

Čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C, na východě kolem 25 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, zejména v odpoledních a večerních hodinách. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C.

Témata:  počasí jaro EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy