Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silná bouře se přehnala Prahou, míří dále na sever

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Počasí řádí dál. Tentokrát bouřky a velmi silný déšť udeřily dopoledne na jihu Čech. Odpoledne zasáhla bouřka také Prahu.

"V jižních a jihozápadních Čechách se vyskytuje intenzivní déšť nebo přeháňky, za posledních 6 hodin napršelo místy 15 mm, ojediněle až 35 mm, v Byňově u Nových Hradů 41 mm a v Netřebicích 62 mm," píše ČHMÚ.

Dobrou zprávou pro obyvatele jižních Čech je, že srážky pomalu slábnou. Silná průtrž mračen zasáhla před třetí hodinou odpoledne také Prahu. Déšť byl tak silný, že jej kanalizace nestíhala pobírat a voda zaplavovala sklepy.

Bouřka způsobila komplikace také v dopravě. Kvůli meteorologickým podmínkám musely přerušit provoz pražské přívozy. Uzavřen byl také Zlíchovský tunel. Jižně od Prahy se v Břežanském údolí dokonce sesunula část svahu na silnici II/101.

Bouřky ale ještě neřekly poslední slovo ani v jižních Čechách. Vývoj počasí s obavami sledují lidé z Janovy Vsi u rakouské hranice, kde o víkendu napáchaly velké škody kroupy. Místní ještě nestihli opravit poničená okna, střechy a skleníky.

"V poledních a odpoledních hodinách očekáváme na většině území přeháňky a místy bouřky, ojediněle intenzivní, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm, kroupami nebo nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů v hodině)," uzavírají meteorologové.

Vydatné srážky navíc podle ČHMÚ zvednou v jižních a jihozápadních Čechách hladiny řek, i když snad jen na první povodňový stupeň.

"Vydatné srážky v povodí horní Vltavy, zejména v Novohradských horách a na Šumavě nasytily vrchní vrstvu půdy a zvedly hladiny toků. Další srážky, které očekáváme během úterý a středy, mohou zvednout vodní stavy až nad úrovně povodňových stupňů," předpovídají meteorologové.

Srážky ovšem mají být silně lokalizované, takže na některých místech mohou hladiny vystoupit hodně, zatímco o pár kilometrů dál bude úplný klid.

"Z hlediska dosažení povodňových stupňů jsou nejnáchylnější menší a střední toky v povodí Otavy, Blanice, Vltavy po České Budějovice a Malše," vypočítávají experti.

Bouřky se navíc mají během dne přesunout i do dalších částí republiky, kde také hrozí přívalové deště nebo krupobití. Silné bouřky totiž nejspíš vydrží až do konce týdne.

Napilno mají i hasiči. "Od rána do deseti hodin dopoledne jsme kvůli počasí vyjížděli do terénu čtrnáctkrát, nejvíce na Krumlovsko a Kaplicko. Čistili jsme zanesené propustě, toky řek a několikrát jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů," řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy