Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká předpověď na léto: Na kdy si naplánovat dovolenou?

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Dosavadní počasí naznačuje, že nás čeká velmi horké léto plné tropických dní. To se odráží i v dlouhodobých předpovědích, které ukazují, že ani v deštivých dnech teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia. Ve většině případů se ale budou pohybovat spíše u hranice 30 stupňů. Které dny a týdny budou nejhorší?

Meteorologická společnost AccuWeather zveřejnila první dlouhodobou předpověď pro Českou republiku na letní prázdniny. Ačkoliv předpovědi na dobu delší než několik nadcházejících dní mohou být nepřesné, už nyní se podle nich lze alespoň zhruba orientovat.

Z předpovědi vyplývá, že nejhůře na tom bude co do maximálních denních teplot hned první týden. V období od 1. do 7. července meteorologové očekávají chladné a deštivé dny s bouřkami, v nichž se budou teploty pohybovat kolem 21 stupňů.

Vyčasí se až koncem týdne a o víkendu teploty vzrostou na příjemných 24 stupňů. Druhý červencový týden, v období od 8. do 14. července, by tak teploty neměly klesnout pod 25 stupňů, pouze závěrem týdne se mírně ochladí. Přesto by se na obloze neměly objevit skoro žádné srážky.

Třetí červencový týden, od 15. do 21., teploty vyrostou k hranici 30 stupňů, objeví se ale bouřky. A stejná situace bude i v nadcházejícím týdnu, od 22. do 28. července. 

První větší ochlazení přijde koncem měsíce, kdy od 30. července teploty klesnou na 23 stupňů. Objeví se déšť a bouřky, které ovlivní celý první srpnový týden. Ani v něm by teplota neměla překročit hranici 23 stupňů.

Počasí se začne lámat až během druhého srpnového týdne. V období od 5. do 11. srpna teploty opět vzrostou a budou se pohybovat kolem 25 stupňů. I tento týden by se ale měly na obloze objevovat četnější přeháňky a bouřky.

O poznání lepší bude nadcházející týden mezi 12. a 18. srpnem. Teploty vystoupají nad 26 stupňů a přeháňky či bouřky se objeví spíše výjimečně. Podobné počasí se udrží i v dalším týdnu, k jeho konci ale opět hrozí četné bouřky.

Poslední srpnový týden teploty mírně poklesnou pod 25 stupňů a opět se objeví přeháňky nebo bouřky. Mírné oteplení se pak očekává první zářijový víkend. 

Jak přežít tropické dny?

Ačkoliv jsou meteorologové ve svých předpovědích zatím opatrní, evropské modely ukazují, že by mohly v nejednom případě dosáhnout denní teploty až hranice 36 stupňů ve stínu. To ale bude pro mnohé doslova peklem na zemi.

Loňské léto má dodnes řada z nás v živé paměti. Lidé si zoufale přáli déšť, vysychala půda i vodní toky a snad každý se alespoň jednou spálil. Letos to podle dostupných předpovědí nebude o moc lepší a naopak hrozí, že teploty oproti loňsku ještě porostou.

Už v loni přitom bylo seniorům a malým dětem doporučeno, aby v horkých letních dnech raději nevycházeli. Zejména pro tyto dvě skupiny jsou totiž vysoké teploty nejvíce rizikové, ale nejsou samy.

"Nejvíce jsou ohrožené malé děti, starší a nemocní občané, velkou zátěž tropické dny znamenají pro nemocné se srdečně cévními nemocemi," uvedl pro EuroZprávy.cz František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress doplňuje, že na pozoru by měli být především lidé nad 60 let a do tří let věku. "U žen je to věková skupina 60 a více, u mužů 65 a více, děti do 3 let, těhotné ženy – všechny tyto skupiny mají zhoršenou termoregulaci," dodala pro EuroZprávy.cz.

Pozor by si ale měli dávat i nemocní lidé bez ohledu na věk. Podle Honsové totiž vysoké teploty ohrožují i astmatiky nebo lidi s angínou pectoris. "Ale pokud nebudeme dodržovat pravidelný pitný režim, můžeme se do zdravotních komplikací dostat všichni," doplnila.

Proč jsou zejména senioři nejrizikovější skupinou vysvětluje pro EuroZprávy.cz tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová: "Vysoké teploty jsou rizikové zejména pro osoby, jejichž zdravotní stav je už primárně nedobrý, zejména pokud trpí některým z chronických onemocnění dechového nebo oběhového ústrojí. To se týká zejména seniorů, kde se k tomu často připojuje i snížená schopnost operativně reagovat na vývoj počasí, obavy spojené s problematikou vylučování moči apod. Senioři jsou proto v takových dnech nejohroženější skupinou obyvatel," uvedla.

V kolika případech záchranáři v loňském roce zasahovali u kolapsů způsobených vedrem dopočítat nelze. Záchranky totiž neevidují, žádnou specifickou statistiku zásahů vyvolaných počasím. Přesto tvrdí, že číslo nebude malé.

"Velmi teplé počasí se jistě spolupodílí na řadě našich výjezdů, ale obvykle je příčina zhoršení stavu komplexní, tj. jde o kombinaci mnoha vlivů (zejména dlouhodobě zhoršeného zdravotního stavu) a samotné horko je jen jedním z nich," upozornila EuroZprávy.cz Poštová.

Podle odborníků je dobré se na horké dny předem připravit. "Dobře znát reakce svého těla na vysoké teploty, sledovat předpověď počasí a přizpůsobit tomu denní režim," to je podle Honsové základem snesitelného přežití tropických teplot.

Jen prevence ale v tomto případě nestačí, je třeba také dodržovat některé obecně platné zásady. "Udržovat dobrý zdravotní stav, pozitivní přístup k životu, dostatek spánku, dostatek tekutin, nejlépe čisté vody," radí Šopko.

Sám Český hydrometeorologický ústav při vydání výstrahy na vysoké teploty vzduchu nabádá k dodržování i dalších opatření: "Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci.  Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům," dodal pro EuroZprávy.cz Šopko.

Pokud však i přesto dojde k jakémukoliv kolapsu, úpalu, úžehu nebo se stanete svědky obdobné situace kdekoliv na ulici či u vody, radí záchranáři jediné: "Optimální reakcí je zavolání tísňové linky 155 (s možností využít aplikaci Záchranka), kde zkušené operátorky pomohou s vyhodnocením příčiny stavu a poskytnou adekvátní rady k případné první pomoci."

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy