Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prudké deště ohrožují Moravu a Slezsko

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Na horách na severu a severovýchodě Moravy a Slezska vydatně prší a déšť má trvat až do pátku. Na Frýdecko-Místecku se už zvedly hladiny několika toků. Během odpoledne dosahovaly prvního či druhého stupně povodňové aktivity.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková uvedla, že v 16:30 platil první stupeň povodňové aktivity už na osmi místech Frýdecko-Místecka. "Na tuto úroveň vystoupala Lubina ve Vlčovicích, Ondřejnice v Kozlovicích a Rychalticích, Olešná v Palkovicích, Baštice v Bašce, Morávka ve Vyšních Lhotách, na Lučina v Domaslavicích, Ropičanka v Řece a Ostravice ve Frýdku-Místku," řekla. Dodala, že jen výjimečně by měly hladiny dosáhnout druhého stupně.

Za uplynulých šest hodin napršelo na hřebenech Beskyd kolem 50 milimetrů vody, Lysá hora za tu dobu zaznamenala 56 milimetrů. Podle meteorologů budou vydatné srážky v oblasti pokračovat, přičemž srážkové úhrny za 48 hodin tam mohou činit kolem 120 milimetrů. Na severozápadním návětří Beskyd a Jeseníků by mohly být kolem 80 milimetrů za 48 hodin, v předhůří a blízkém okolí hor pak bude o něco méně srážek.

V Jeseníkách bude déšť slábnout a ustávat v noci na pátek, v Beskydech v pátek dopoledne, uvedli meteorologové. 

Předpověď počasí na další dny

Čtvrtek (00-24):V noci v severovýchodní polovině území oblačno až zataženo, místy občasný déšť, na severovýchodě četnější a na návětří hor i vydatnější s úhrny 10 až 50 mm, v jihozápadní polovině území polojasno až skoro jasno. Přes den polojasno až skoro jasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti přeháňky, v severovýchodní polovině území oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky, na návětří hor i srážky trvalejší a vydatnější s úhrny 10 až 35 mm. K večeru částečné ubývání srážek a oblačnosti.

Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na západě až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 29 °C, v severovýchodní polovině území 18 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C, v Krušných horách a na Šumavě kolem 20 °C. V noci mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na Vysočině a jižní Moravě zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, v západní polovině Čech postupně jen slabý vítr do 3 m/s. Přes den mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Pátek (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě a východě zpočátku oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na severovýchodě a východě kolem 23 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, informuje chmi.cz.

Sobota (00-24):Polojasno, během odpoledne až oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Srážky zejména na západě a jihu území. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Neděle (00-24):Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Pondělí (00-24):Polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí déšť řeky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy