reklama

V Čechách byly dnes teploty nepatrně nižší než ve středu. Naopak na Moravě a ve Slezsku se mírně oteplilo.Teplotní rekordy pro 2. srpen byly překonány přibližně na třetině stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Údaje zveřejnil na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Druhou nejvyšší teplotu dnešního dne naměřili meteorologové v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, kde se rtuť v teploměru dostala až na 36,8 stupně. Tím byl zároveň překonán místní rekord 34,2 stupně z roku 2012.

Dosavadní teplotní maxima pro 2. srpen dnes padla na 46 z celkem 145 stanic ČHMÚ, které měří alespoň tři desetiletí. Tabulku rekordů dnes měnili například v Semčicích na Mladoboleslavsku, kde měl původní rekord z roku 1921 hodnotu 34 stupňů. Dnes byl překonán o 1,4 stupně.

V Husinci-Řeži u Prahy byla naměřena nejvyšší teplota v Česku i v předchozích dnech. V úterý to bylo 37,6 stupně a ve středu ještě o čtyři desetiny stupně víc. Místní starostka Jana Münzbergerová přičítá vysoké hodnoty celkovému terénu a zejména okolním skalám, které akumulují teplo. I podle meteorologů jsou vysoké teploty v lokalitě dány tamním terénem.