Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude o víkendu? Už dnes přijdou silné bouřky, provázené přívalovým deštěm a kroupami

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vysoké teploty mezi 29 až 33 stupni Celsia hrozí dnes odpoledne už jen na jižní a střední Moravě. Ve Slezsku a na východě Moravy až do večera platí varování před silnými bouřkami. Na většině území Česka stále hrozí nebezpečí vzniku požárů.

Počasí v Česku ovlivňuje zvlněná studená fronta, která podle meteorologů postupuje jen zvolna k východu a nad Moravou a Slezskem se začne vlnit. V části Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje přesto může být dnes odpoledne ještě vedro s teplotami přesahujícími 30 stupňů.

Během dnešního odpoledne a večera se navíc na východě Moravy a ve Slezsku mohou vyskytnout silné bouřky, provázené přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. Přívalový déšť může podle meteorologů ojediněle vést k zatopení níže položených míst.

Kvůli dlouhotrvajícímu velmi teplému a suchému počasí přetrvává na většině území Česka nebezpečí vzniku požárů. "Vysoké nebezpečí je zejména v severní polovině Čech a na střední a jižní Moravě," upozorňuje ČHMÚ. 

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno až oblačno, ráno ojediněle mlhy. Na východě zpočátku až zataženo místy s doznívajícím deštěm. Odpoledne na severu místy přeháňky a ojediněle bouřky, jinde přeháňky ojediněle. K večeru ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, ve východní polovině území 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C. Zpočátku slabý, během dne mírný západní až severozápadní 3 až 7 m/s, odpoledne místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Jasno až polojasno, odpoledne a večer v západní polovině Čech přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se v západní polovině Čech bude večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Převážně oblačno, od západu na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C, na západě kolem 14 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, ve východní polovině území zpočátku slabý jižní vítr do 4 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, zpočátku místy přeháňky. K večeru ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí léto bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy