Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Morava je na suchu. Přijde o víkendu zlom?

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha/Brno - Minulý týden byl pro Moravu nejsušším týdnem prázdnin. Objem srážek v třetím srpnovém týdnu tam činil jen čtyři procenta objemu, který je pro toto období obvyklý. V Čechách spadla asi třetina běžného objemu srážek. Déšť nebo přeháňky se zřejmě o víkendu objeví na většině území republiky.

Už v prvních dvou týdnech srpna pršelo mnohem méně než v předchozích letech. V minulém týdnu nezapršelo na řadě míst republiky vůbec, a sucho se tak hlavně na Moravě značně prohloubilo.

Malý objem srážek navíc doprovázejí tropické teploty. Koncem minulého týdne dosahovaly až téměř 34 stupňů Celsia a na začátku tohoto týdne skoro 36 stupňů. Průtok v některých vodních tocích tak klesl až o 95 procent proti stavu obvyklému pro toto období roku. Také hladina podzemních vod je nízko, na zhruba třech čtvrtinách vrtů je pod normálem.

Počasí se podepisuje rovněž na vlhkosti půdy. Téměř na celém území Česka s výjimkou horských oblastí je vlhkost na 30 procentech využitelné vodní kapacity, která představuje množství vody v půdě využitelné rostlinami. V hloubkách do 100 centimetrů je dokonce půdní vlhkost jen na deseti procentech. "Zde je vlhkost většinou již na bodu vadnutí," sdělil biometeorolog ČHMÚ Tomáš Vráblík.

Nadcházející víkend by měl přinést ochlazení a déšť

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, odpoledne a večer až oblačno a zejména v Čechách místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C, v 1000 m na horách kolem 24 °C. Slabý vítr jižních směrů 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Od západu déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Na Moravě a ve Slezsku bouřky ojediněle i silné s přívalovými srážkami, nárazy větru a kroupami. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 22 až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku 26 až 30 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na mírný západní až severozápadní 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo a na většině území déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. V severozápadní polovině Čech srážky jen místy. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, na západě kolem 10 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na Moravě až 25 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, večer bude slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až polojasno a zejména odpoledne místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí sucho Morava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy