Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Mangkhut se odklání od Filipín, míří do Číny

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Hongkong - Lijáky a vichřice provázejí v jižních oblastech Číny a v Hongkongu blížící se tajfun Mangkhut, který se v sobotu přehnal přes severní část Filipín a zanechal za sebou nejméně 25 mrtvých. Tajfun podle předpovědi na pevninu v jihočínské provincii Kuang-tung dorazí během dneška.

Téměř půl milionu lidí ze sedmi měst v této provincii bylo evakuováno, kasina v čínské správní oblasti Macao, která je známá jako ráj hráčů, vůbec poprvé zůstala zavřená a život v Hongkongu se podle agentur prakticky zastavil. Úřady vyzvaly lidi, aby nechodili do oblasti hongkongského přístavu Victoria Harbour. Vichřice v tomto městě strhla stavební jeřáb a voda tu, stejně jako v Macau, zaplavila celé ulice.

V Macau podle hlášení místních úřadů zatím utrpělo při bouři zranění pět lidí. Město zažilo loni v srpnu ničivé záplavy v důsledku tajfunu Hato, při kterých zahynulo deset lidí. Na adresu místního meteorologického ústavu se následně snesla obvinění z neschopnosti a korupce.

V oblasti byly zrušeny stovky letů, podle agentury AP byl přerušen provoz rychlovlaků i některých běžných vlaků mezi čínskými provinciemi Kuang-tung a Chaj-nan.

Rychlost letos nejsilnějšího tajfunu v oblasti dosahuje 155 kilometrů za hodinu, v nárazech až 190 kilometrů v hodině.

Na Filipínách si Mangkhut nejvíce obětí vyžádal na severu hlavního ostrova Luzon v hornaté oblasti Cordillera. O život tam přišlo 20 lidí. V sousední oblasti Nueva Vizcaya je mezi oběťmi i miminko a dvouleté dítě, jehož rodiče se odmítli evakuovat.

Témata:  Čína Tajfun

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy