Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové rozšířili výstrahu. Silný vítr zasáhne víc regionů, než se předpokládalo

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Silný vítr dnes zasáhne i Krkonoše a Jeseníky. V nárazech tam bude foukat rychlostí až 110 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes rozšířil středeční výstrahu před větrem o některé okresy v Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Předchozí uváděla pouze kraje Pardubický a Vysočinu a některé okresy Libereckého a Jihomoravského kraje. Výstraha platí od dnešních 11:00 do 21:00, večer bude vítr postupně slábnout.

Výstraha meteorologů je rozšířena o Náchodsko, Rychnovsko a Trutnovsko v Královéhradeckém kraji, Semilsko v Libereckém kraji, Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a Frýdecko-Místecko v Moravskoslezském kraji.

ČHMÚ doporučuje před větrem zajistit okna a dveře i volně uložené předměty venku, jako třeba zahradní nábytek či květináče. Meteorologové také upozorňují řidiče, že silné poryvy větru mohou učinit auto neovladatelným.

Před víkendovým sněžením a deštěm Česko podle vědeckého týmu projektu InterSucho zažívalo druhý vrchol letošního sucha. Před víkendem trpělo 90 procent území minimálně mírným suchem a 38 procent extrémním suchem. Díky víkendovým srážkám bylo koncem října výjimečné sucho na 15 procentech území republiky. Česko ale čeká teplé a srážkově chudé období.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku v Čechách i polojasno, ráno ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku ojedinělé mrholení a večer od jihozápadu na většině území déšť. Nejnižší noční teploty v západní polovině území 8 až 3 °C, ve východní polovině 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku 14 až 18 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C, v Beskydech kolem 12 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na východě území mírní jižní 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo, na většině území déšť nebo mrholení. Během dne postupně jen místy mrholení a ojediněle oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C, v západní polovině Čech 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na jihovýchodě až 15 °C. Slabý severní, postupně mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Většinou zataženo, mlhavo, zpočátku místy, postupně jen ojediněle s mrholením. Během dne místy ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno, zejména na Moravě. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, při déletrvající malé oblačnosti kolem 16 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na Českomoravské vrchovině postupně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  počasí vichřice Krkonoše

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy