reklama

„El Niño a Jižní oscilace jsou složky systému ENSO (El Niño – Southern Oscillation), tradičně se však používá zkrácené označení El Niño. Jde o systém interakcí jednotlivých části klimatického systému (např. atmosféra, hydrosféra, biosféra atd.) a jejich změn, které se projevují souslednými událostmi v atmosférické a oceánské cirkulaci,“ vysvětluje Kateřina Vodičková z Meteopressu.

El Niño, neboli Chlapeček, je oceánská část ENSO, která způsobuje, že se o době Vánoc oteplují povrchové vody. V podstatě jde o obří poruchu systému mořských proudů a větrů.

„Za normálního stavu (bez El Niña) jsou nad indonéskou oblastí pasáty tak silné, že odtlačují teplou vodu Tichého oceánu od západního pobřeží Jižní Ameriky a chladné výstupné proudy sem přinesou živiny z hlubin. Při příchodu El Niña však dochází k oslabení pasátů, prohřátá voda západního Pacifiku se přesouvá k pobřeží Peru a Chile a dochází k vymizení studeného Peruánského proudu,“ vysvětluje expertka s tím, že to následně způsobí intenzivní deště a bouřky a sesuvy půdy i v místech, kde je za normálních okolností celý rok sucho.

K epizodám El Niña dochází přibližně jednou za 2 – 7 let, trvají průměrně 12 – 18 měsíců. Velmi silně se tento jev projevil v letech 1997 – 1998. zatím naposledy se „Chlapeček“ objevil před dvěma lety. Vědci ze Světové meteorologické organizace podle BBC neočekávají, že by letos byl El Niño nějak výrazněji silný. Přesto může výrazně ovlivnit život na Zemi.

El Niño totiž neovlivňuje jen počasí v Jižní Americe. Bylo například prokázáno, že jeho následkem vznikají četnější tropické cyklony, které se pohybují po neobvyklých drahách. Na jihu USA dochází ke zvýšení srážek a k záplavám v povodí řeky Mississippi. Jev také může způsobovat velké sucho a požáry v Austrálii, jihovýchodní Africe, v Indonésii a ve vnitrozemí Indie.

A jak se El Niño projeví v našem pásmu? Meteorologové uklidňují, že pro lidi ve střední Evropě nepřinese Chlapeček zvláštního. „Vliv ENSO na počasí v této oblasti nebyl zatím prokázán, a tak se nemusíme ničeho obávat,“ dodává Vodičková.

Přesto se nás může jev dotknout nepřímo – na našich peněženkách. Může například zvednout ceny některých potravin. Extrémní sucha v jihovýchodní Asii a přívalové deště v Jižní Americe mohou zničit úrodu exotických potravin. Proto by mohla zdražit káva, čokoláda, čaj a další produkty.

Dražší může být také maso – to se týká především ryb. El Niño tvrdě dopadne například na rybáře v Peru, protože když se oteplí povrchové vody, je méně ryb. Ty se totiž přesouvají do hlubších a chladnějších vod.