reklama

Ze sídel v nížinách bylo dnes nejchladněji ve Vimperku na Prachaticku, minus 14 stupňů. Teploty hodně klesly na Českomoravské vrchovině, v Počátkách na Pelhřimovsku bylo minus 14,8 stupně.

V dalších dnech už podobně silné mrazy nejspíš nebudou. "Od jihovýchodu se zatáhne, dostaneme se pod vliv tlakové níže nad Středomořím, bude zataženo, slaboulinké sněžení. V nížinách bude kolem minus šesti, v horských údolích může být chladněji," řekla Augustinová.

V Libereckém kraji se dnes teploty pohybují od minus sedmi do minus 13 stupňů, na Jizerce v Jizerských horách klesla ráno rtuť teploměrů pod minus 26 stupňů Celsia a při zemi dokonce pod minus 29. Hlavní tahy v kraji jsou většinou holé a vymrzlé, na silnicích nižších tříd hlavně v horách leží zledovatělá vrstva sněhu, silničáři tam doporučují opatrnost.

Všechny silnice v kraji jsou průjezdné, jen pro kamiony nad šest tun zůstává zatím uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Silnice se v zimě nesolí a nákladní auta mívají na ujetém sněhu problémy, bezpečnější je pro ně v zimě alternativní trasa po silnici 13, která se udržuje chemicky. 

Dnes bude jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku až oblačno. Místy, postupně jen ojediněle zataženo nízkou oblačností s možností slabého sněžení. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, v 1000 m na horách kolem -6 °C. Slabý, odpoledne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):
Zpočátku polojasno až jasno, ojediněle, na jihozápadě místy zataženo
nízkou oblačností. Od jihu postupně na většině území zataženo, místy se slabým sněžením. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Slabý, během dne přechodně mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.