reklama

V Tichém oceánu už je možné pozorovat jev El Niño. Informoval o tom například web americké zpravodajské televize CNN. Podle dostupných informací je však zatím velmi slabý a není jasné, zdali přetrvá skrz celé jaro. Podle odhadů je pravděpodobnost jen asi padesátiprocentní.

Co je vlastně El Niño zač? „Jev El Niña se také nazývá jižní oscilací, protože se objevuje na jižní polokouli kolem Vánoc. Jedná se o jev v Tichém oceánu, kdy dochází k zeslabení studeného Peruánského proudu a tím se oteplí voda,“ vysvětluje pro Globe24.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

„Při příchodu El Niña dojde k zeslabení pasátů a prohřáté vody západního Pacifiku se přesouvají k pobřeží Jižní Ameriky. Teplá voda je zdrojem vodní vlhkosti a vznikají oblaka plná vody u pobřeží Jižní Ameriky, zatímco v západním Pacifiku panuje suché a horké počasí,“ popisuje meteoroložka.

Jaký má celý jev efekt na počasí po celé planetě? „Udává se, že po vzniku silného El Nína je vliv na počasí na jižní polokouli patrný ještě 3 až 8 let. Očekávají se nadprůměrné teploty na západním pobřeží jižní Ameriky, v oblasti Pacifiku naopak větší množství srážek. Sucho postihuje Austrálii, Filipíny a Indonésii,“ konstatuje Honsová pro Globe24.cz.

Ač El Niño probíhá na jižní polokouli, svůj dopad může mít i na počasí u nás, což připouští i odborníci. „Do Česka by mohl maximálně přinést chladnější zimní charakter počasí,“ říká meteoroložka Honsová. Jeho vývoj se tedy rozhodně vyplatí sledovat i nám.