reklama

Opatrní by měli být motoristé také v horských oblastech, kde je na silnicích stále zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Vlivem tání přes den se v ní vytvořily vyjeté koleje. Zledovatělá jsou i parkoviště v lyžařských střediscích. Na řadě míst stále horské silnice lemují vysoké sněhové mantinely, které zhoršují výhled. Řidiči by proto měli být opatrní.

Teploty na severu Čech se dnes pohybují od minus 11 do minus čtyř stupňů, tepleji je v Ústeckém kraji. Většinou je jasno, nebo oblačno a fouká jen slabý vítr. Převážně slunečné počasí vydrží podle meteorologů po celý den, teploty by měly vystoupat maximálně ke čtyřem stupňům, na horách ale bude většinou mrznout.

Na silnicích v Orlických horách a v Krkonoších v Královéhradeckém a Pardubickém kraji stále místy leží nesouvislá vrstva zledovatělého sněhu nebo zmrazky. Kluzké silnice jsou i v Železných horách na Chrudimsku. V regionu se v noci na dnešek výrazně ochladilo.

Na hřebenech Krkonoš teploty dnes ráno klesly až k minus 15 stupňům Celsia, jinde se teploty většinou pohybovaly od minus šesti do minus devíti stupňů. Vyplynulo to z ranních informací meteorologů a silničářů.

V Krkonoších leží zbytky zledovatělého sněhu například na silnici do Horní Malé Úpy. Opatrní musejí být řidiči i na nesolených silnicích v nejvyšších polohách Orlických hor. "Na silnici II/312 pod podjezdem na vjezdu do obce Lichkov od Mladkova na Orlickoústecku vyvěrá voda a namrzá. Úsek je rozsolený a označený," upozornili silničáři.

Předpověď na neděli (00-24):
Skoro jasno až polojasno, přechodně, zejména na severovýchodě a východě území až oblačno. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, ojediněle v údolích kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v západní polovině Čech ojediněle až 9 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):
Skoro jasno až polojasno, přechodně ojediněle až oblačno. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, ojediněle v údolích kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, zejména v Čechách ojediněle až 13 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.