reklama

Den otevřených dveří je v Praze, Ústí nad Labem, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Akce, která se každoročně koná u příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne, trvá od 09:00 do 14:00.

Veřejnosti budou otevřeny také některé profesionální meteorologické stanice a observatoře, například v Peci pod Sněžkou, na Lysé hoře, v Liberci, v Přibyslavi, v Temelíně či Dukovanech. Celý seznam je k dispozici na webu ČHMÚ.

Návštěvníci se během prohlídek seznámí s tím, jak se předpovídá počasí, měří znečištění ovzduší a vody nebo průtoky řek. Odborníci jim ukážou meteorologické přístroje na měření teploty, slunečního svitu, větru či srážek. Vysvětlí jim také, jak se naměřené hodnoty zpracovávají a využívají v praxi. Zájemci se budou moci seznámit nejen s moderní technikou a přístroji na měření, ale i s přístroji dávné historie. V letošním roce oslaví Český hydrometeorologický ústav 100 let měření.

V sídle ČHMÚ v pražských Komořanech bude ve spolupráci s českou armádou k vidění mobilní hydrometeorologická souprava OBLAK. Z pražské Libuše vypustí meteorologický balon s radiosondou a lákavý je i výhled z Observatoře Milešovka.