reklama

„Vzhledem k dalším předpokládaným srážkovým úhrnům v oblasti Beskyd očekáváme opětovné vzestupy zejména v povodí Olše a na pravostranných přítocích Odry,“ uvádí ČHMU.

Povodňová pohotovost aktuálně platí pro části Pardubického (Chrudim), Jihomoravského (Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou), Zlínského (Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín), Olomouckého (Hranice, Lipník nad Bečvou, Přerov) a Moravskoslezského kraje (Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Nový Jičín, Orlová, Ostrava, Třinec).

Výstraha končí v pátek v poledne.

Nízký stupeň nebezpečí, tedy povodňová bdělost, je vyhlášen v částech Libereckého kraje (Frýdlant) Výstraha platí do dnešní 18. hodiny. Bdělost platí i v části  Středočeského (Čáslav) a Pardubického kraje (Hlinsko,Polička) a na Vysočině (Bystřice nad Pernštejnem, Nové Město na Moravě), zde všude výstraha platí až do pátečního poledne.

V povodí Smědé na Liberecku hladiny podle ČHMÚ začaly klesat, poklesy pod úroveň povodňových stupňů se postupně rozšíří z horních toků na dolní. "Na tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu (zejména Novohradka, Chrudimka, Doubrava, Svratka, Sázava) čekáváme postup zvýšených průtoků do dolních částí povodí a další možnost rozkolísání v důsledku dalších srážek," napsali meteorologové.

Meteorologové také stále varují před vydatným deštěm v částech Zlínského (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vsetín) a Moravskoslezského kraje (Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Třinec). Varování je platné až do 18:00.

 A takhle se proti vodě chrání ve vesnici Předlánce, část obce Višňová v okrese Liberec. Voda v řece Smědá sice už klesla, ze třetího stupně povodňové aktivity je tak druhý stupeň, hladina je však stále vysoká.

V Česku vydatně pršelo již od středečního rána. Stoupaly především hladiny řek odvodňující hory na severu a severovýchodě republiky. Na Liberecku budou podle meteorologů srážky slábnout, v Beskydech ale bude pršet až do večera. "Napršet může až dalších 30 milimetrů," uvádí ČHMÚ.