reklama

Varování se do dnešní půlnoci týká Prachaticka, Vimperska a Českokrumlovska na jihu Čech, kde hrozí i rozvodnění menších toků. Ještě o zhruba dvě hodiny déle trvá výstraha před bouřkami pro oblasti Blatná, Milevsko, Písek, Strakonice, Vodňany, Jidndřichův Hradec a Dačice v Jihočeském kraji, Příbramsko a Sedlčansko ve středních Čechách a okolí Jihlavy, Moravských Budějovic, Pelhřimova a Telči na Vysočině.

"Na Prachaticku, Vimpersku a Českokrumlovsku se udržují téměř bez postupu velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a krupobitím. Vzhledem k nasycení půdy může v zasažených oblastech docházet k rychlému odtoku vody z krajiny a prudkému vzestupu hladin zejména na menších tocích," uvedli po 20:00 meteorologové. Později upozornili, že bouřky s přívalovým deštěm zvolna postupují přes Příbramsko a Strakonicko a rovněž přes Jindřichohradecko.

Výstraha na silné bouřky, ale s nízkým stupněm nebezpečí, platí i pro zbytek republiky s výjimkou většiny západních Čech.

Rozvodněné řeky mohou podle výstrahy zatopit níže položená místa, sklepy, podemlít silnice, vyvracet stromy. Opatrní musejí být chodci i motoristé. Lidé by měli zajistit okna, dveře či skleníky a upevnit volně položené předměty. Při bouřkách hrozí zásah bleskem či úraz padajícími a poletujícími předměty nebo kroupami.