Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí drtí Česko. Varování meteorologů neberou konce, hrozí další extrémy

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Česko se už několik dní potýká se skličujícím počasím. Na některých místech opět hrozí silné bouřky, kvůli kterým vyhlásili meteorologové vysoký stupeň nebezpečí. Velkou část republiky navíc sužují ropické teploty, které budou v příštích dnech ještě stoupat.

Varování před vysokými teplotami platí především pro Moravu a Slezsko, a to až do odvolání. Zasažen je také Středočesky kraj a Praha, kde teploty rovněž dosahují tropických hodnot.

Výjimku tvoří západní část republiky, severní a jižní. Zde se teploty sice pohybují také ve vysokých hodnotách, výstraha meteorologů pro tyto části ale zatím neplatí.

Naopak na většině Čech vyhlásili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu výstrahu před bouřkami, kterou označili vysokým stupněm nebezpečí. 

Výstraha je v platnosti od středečních 12:00 do 01:00 ve čtvrtek. Situace bude kritická především v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji a v Praze.

Výhled počasí na další dny ale nepřináší zlepšení. Naopak, i ve čtvrtek  hrozí přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty navíc vyrostou až na 19 °C a nejvyšší denní teploty až na 32 °C. 

I v pátek se mohou objevit přeháňky nebo i bouřky, ráno i mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 13 °C, denní teploty ale zůstanou na 28 až 32 °C. 

Nejhorší situace bude o víkendu, kdy se místy objeví přeháňky nebo silné bouřky. Nejnižší noční teploty porostou na 20 až 16 °C, nejvyšší denní teploty pak dosáhnou až na 35 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy