Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky zpustošily Česko: Vyplavené domy, popadané stromy, lidé uvázli na ostrově

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Po sobotní večerní bouřce se v Táboře sesunula půda a zasypala osobní vůz. Nikdo se nezranil. Ulice Na Bydžově byla kvůli odstraňování zeminy uzavřená až do dnešního rána, uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků přívalových dešťů na Táborsku asi na deset míst, odstranili také dva spadlé stromy.

Masa hlíny poškodila zaparkovaný automobil značky Fiat. "Na místo vyrazila hlídka táborských policistů. Ti uzavřeli ulici Na Bydžově ve vzdálenosti 200 metrů z každé strany od místa sesuvu, aby do tohoto prostoru nemohl nikdo vstoupit," uvedla Uhlířová. Policisté chtěli evakuovat obyvatele jednoho z domů v místě sesuvu, ti ovšem evakuaci odmítli. Těžká technika začala hlínu odklízet po 22:00.

V Pardubickém kraji hasiči také zasahovali hlavně u popadaných stromů. "Ve dvou případech hasiči odstraňovali nahromaděné bahno z polí na silnici, a to v Řetové na Orlickoústecku a v Gruně na Svitavsku," uvedli pardubičtí hasiči na twitteru.

V souvislosti se silnou bouřkou, která se přehnala přes Pardubický kraj, hasiči zasahovali u 12 událostí. Jednalo se zejména o popadané stromy a ve dvou případech hasiči odstraňovali nahromaděné bahno z polí na silnici, a to v Řetové na Orlickoústecku a v Gruně na Svitavsku. pic.twitter.com/7aUmBCZnEI

— HZS Pardubický kraj (@HZS_Pardubice) 16. června 2019

Bouře se silným deštěm a větrem v sobotu večer a v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji lámaly stromy a zaplavovaly sklepy domů. Nejvíce postiženo bylo Náchodsko, Královéhradecko a Trutnovsko, kde měli hasiči 32, 22 a 17 výjezdů. Při bouřích nebyl nikdo zraněn. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasiči do dnešního rána kvůli bouřce vyjížděli k 73 událostem. 

Téměř padesátkrát vyjeli hasiči ke stromům spadlým na silnice. "Ve 13 případech odstraňovaly jednotky nebezpečné stavy po pádu drátů elektrického vedení nebo při uvolnění částí střech. V deseti případech hasiči pomáhali s čerpáním vody ze sklepů, garáží a domů," uvedla mluvčí. Hasiči také čistili propustky a odstraňovali naplaveniny z cest.

Stromy hasiči odstraňovali na Náchodsku například v okolí Jaroměře, Náchoda, České Skalice, Police nad Metují, Brzic a Martínkovic. K čerpání vody z domů vyjížděly jednotky do Nového Města nad Metují, Bukovice, Stárkova, Police nad Metují, Suchého Dolu, Velkých Petrovic a Žďáru nad Metují. V České Metuji, části Vlásenka, odstraňovali dobrovolní hasiči naplaveniny z komunikace.

Na Hradecku blokovaly popadané stromy silnice například u Smiřic, Nového Bydžova, Nechanic, Stěžer, v Hradci Králové, Kosičkách nebo v Lejšovce. V Předměřicích nad Labem ve Školské ulici spadla větev na střechu domu. V Kratonohách hasiči čerpali vodu ze sklepa domu. Přívalové srážky také překvapily šest lidí, kteří kempovali na ostrově Opatovického písníku. Hasiči pro ně dojeli člunem a dostali je zpět na břeh.

Na Trutnovsku stromy zatarasily cesty v okolí Rtyně v Podkrkonoší, Trutnova, Jívky, Dvora Králové nad Labem, Úpice či Hajnice. Ve Rtyni v Podkrkonoší hasiči zajišťovali uvolněnou střechu domu v ulici Na Ohradech a na bytovém domě v ulici Cesta osvobození.

Největší přívalové srážky meteorologové mezi sobotním podvečerem a dnešním ránem naměřili v Králíkách na Orlickoústecku, kde spadlo 45 litrů vody na metr čtverečný. "V Broumově na Náchodsku napršelo mezi sobotní 20:00 až 21:00 téměř 42 litrů vody na metr čtverečný," řekl ČTK Jaroslav Tuček z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Potvrdila se tak varovná předpověď, že srážky mohou dosáhnout až 50 litrů vody na metr čtverečný. Na horách byly srážky menší, například na Labské boudě na hřebenech Krkonoš spadlo 27 litrů vody na metr čtverečný. V Hradci Králové pak byly srážky minimální na úrovni tří litrů.

Témata:  počasí bouřky Pardubický kraj

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy