reklama

Ve Francii bude dnes ohrožen absolutní teplotní rekord z 12. srpna 2003, kdy v departementu Gard naměřili 44,1 stupně Celsia. Meteorologové na řadě míst očekávají teploty mezi 42 a 45 stupni. Už ve čtvrtek padl rekord pro měsíc červen, když v obci Montclus zaznamenali 43,5 stupňů Celsia. Kromě čtyř departmentů s červenou výstrahou platí v dalších 76 správních oblastech varování druhého stupně.

Podle ministerstva zdravotnictví od vypuknutí vlny veder na začátku týdne čtyři lidé ve Francii utonuli. Ministryně Agnès Buzynová upozornila obyvatele, aby se nekoupali v příliš studené vodě a minimalizovali tak riziko teplotního šoku. Také odrazovala od jakýchkoli venkovních sportovních aktivit poté, co severně od Marseille zřejmě podlehl úžehu muž při projížďce na kole.

První oběť veder dnes hlásí také Španělsko, napsala agentura AFP. V obci v jižním regionu Andalusie zahynul 17letý mladík, který se chtěl v horku osvěžit v bazénu, po koupeli ale začal mít křeče a ani po převezení do nemocnice se jej nepodařilo zachránit.

Ve Španělsku by dnes mohly teploty vystoupat na 42 stupňů Celsia a na severovýchodě země platí v řadě okresů rovněž nejvyšší, červený stupeň varování. V Katalánsku zároveň stovky hasičů celou noc pokračovaly v boji s rozsáhlým lesním požárem, který už v okolí obce Torre del Español spálil tisíce hektarů. Podle velitele požárníků Antonia Ramose region takto vážný požár od přelomu tisíciletí nezažil.

Extrémní vedra ve Francii a Španělsku zřejmě definitivně poleví až po víkendu. Například Paříž podle předpovědí zažije nejteplejší den v sobotu, kdy zde má být mezi 38 a 39 stupni.