Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí na červenec: Čekají nás další extrémy? Máme novou předpověď

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Po teplotně silně nadprůměrném červnu meteorologové předpokládají, že červenec jako celek bude teplotně průměrný. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí.

První týden července má být na rozhraní průměrný/nadprůměrný, další tři týdny července by měly být teplotně průměrné.

"Srážkově předpokládáme první a pravděpodobně i druhý týden července podprůměrné. Třetí a čtvrtý týden července by měly být srážkově průměrné," oznámili meteorologové.

Předpokládá se tak prohlubující se deficit vláhy. Navíc se srážky budou často vyskytovat v přeháňkách a bouřkách, takže lze očekávat jejich velké místní rozdíly. 

Průměrná teplota v Česku od 1. do 28. července činí 18,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1979, kdy se průměrná teplota dostala k 15 stupňům. Naopak nejteplejší červenec byl v roce 2006 s průměrnou teplotou 22 stupňů.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zpočátku polojasno až skoro jasno, postupně od severozápadu přibývání oblačnosti, na většině území přeháňky, místy bouřky, ojediněle i velmi silné. Na východě srážky a bouřky až k večeru. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 33 °C, na jihu a východě 32 až 37 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr, postupně mírný západní až severozápadní 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h).

Úterý (00-24):Polojasno, zpočátku na jihu při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. K večeru na celém území postupně až jasno. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, na východě kolem 18 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na východě až 29 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa (00-24):Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na východě kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s.

Čtvrtek (00-24):Jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Jasno až polojasno, v průběhu období přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty v pátek 26 až 30 °C, v dalších dnech 22 až 27 °C.

Témata:  počasí léto EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy