Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Česko se ženou další lijáky a krupobití, varují meteorologové

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Špatné počasí sužuje střední Evropu. Německo zasáhly přívalové deště s bleskovými povodněmi, teď se bouře přesouvají k nám. Meteorologové vydali varování před intenzivními bouřkami, které mohou od dnešního odpoledne do pátečního rána zasáhnout velkou část České republiky.

Výstraha se týká Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje, Prahy, Vysočiny a okresu Semily v Libereckém kraji.

Meteorologové očekávají, že během dnešního odpoledne se budou ve zmíněných regionech tvořit bouřky, které budou ojediněle i velmi silné. Nárazy větru v bouřkách mohou dosáhnout hodnoty až 90 kilometrů za hodinu. Lokálně se může vyskytnout i krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů.

V průběhu noci ze čtvrtka na pátek budou bouřky slábnout, v pátek ráno a dopoledne začne ale citelně foukat, hlavně na severovýchodě území. Vítr tam dosáhne rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu.

Předpověď na pátek (00-24):V noci oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky, zpočátku i silné s nárazy větru, kroupami a přívalovým deštěm. V západní polovině Čech déšť. Na východě zpočátku i polojasno. Přes den zpočátku oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo občasný déšť, zejména na severozápadě a západě Čech. Ojediněle bouřky. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti místy na polojasno.

Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C, na západě kolem 14 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C, na jihovýchodě a východě až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C, v Beskydech kolem 15 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 10 m/s, zpočátku místy s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na hřebenech hor na severovýchodě kolem 30 m/s (110 km/h) k večeru bude slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na západě místy, jinde ojediněle přeháňky, informuje chmi.cz. V Čechách ojediněle možnost bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na východě až 26 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky, zejména v Čechách. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě až 27 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno až oblačno, během dne přibývání oblačnosti, postupně místy občasný déšť nebo přeháňky, zejména na jihu a jihovýchodě. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti až 27 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s, k večeru bude slábnout.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy