Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď počasí na týden: Výheň bude i v pátek. Kdy se Česko zchladí?

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Meteorologové prodloužili výstrahu před vysokými teplotami až do pátku. Tropických 30 stupňů dnes odpoledne teploty překročí na většině území ČR, v Čechách může být až 34 stupňů Celsia. V pátek podobně vysoké teploty zasáhnou zejména západ země. O víkendu by se mělo mírně ochladit. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha meteorologů dnes není vyhlášena pouze na severovýchodě země. Naopak v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji a částech krajů Ústeckého, Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V pátek odpoledne bude tato výstraha už pouze v Plzeňském a Karlovarském kraji. Na dalších místech je ale výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

Ve středu padly teplotní rekordy na třetině stanic ze zhruba 150, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde meteorologové naměřili 35,4 stupně Celsia. Přes 35 stupňů bylo ještě v Teplicích a v Ústí nad Labem-Vaňově.

O víkendu teploty mírně klesnou, nejvyšší denní by měly vystoupit na 27 až 31 stupňů Celsia. Místy se také objeví přeháňky a bouřky, ojediněle i silné.

Podle meteorologů jsou teploty výrazně přesahující 30 stupňů velmi vysokou zátěží na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by měli omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují omezit pohyb na přímém slunci, hodnoty UV indexu budou odpoledne velmi vysoké. Je proto vhodné nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a chránit pokožku.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných autech.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňka nebo bouřka. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, na severu a severovýchodě kolem 29 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 27 °C. Slabý, postupně mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, postupně až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na severovýchodě kolem 26 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech vítr slabý 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Převážně oblačno, na většině území přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na jihozápadě kolem 23 °C. Slabý jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s se bude od západu měnit na mírný severozápadní 2 až 6 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až polojasno, zpočátku místy, od jihozápadu postupně jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C.

Témata:  počasí léto EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy