Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky udeřily na Moravě: Vítr trhal střechy, padaly stromy a stožáry

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Czech Thunderstorm Research Association

Především popadané stromy či stržené dráty elektrické napětí má na svědomí silná bouřka, která se dnes odpoledne prohnala Zlínským krajem. Hasiči již mají na kontě zhruba dvě desítky výjezdů. Bouřilo i na Olomoucku.

"Bouřka zasáhla nejvíce Vsetínsko, kde máme osm událostí, na druhém místě je to okres Kroměříž s pěti výjezdy," uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Hasiči zasahovali také na Zlínsku a Uherskohradišťsku. "Většinou jde o padlé stromy, v Krásném nad Bečvou na Vsetínsku do jednoho z objektů vnikla voda, takže jsme tam čerpali vodu," doplnil Žemlička.

Hasiči vyjeli například do Liptálu na Vsetínsku, kde měli nahlášeno více spadlých stromů přes cestu ve směru na Syrákov. V Martinicích u Holešova strom blokoval polovinu cesty před vjezdem do obce, v Napajedlích zasahovali hasiči zase v chatové oblasti Dubová, kde silný vítr strhl vedení vysokého napětí. V Krásném strom porazil lampu, skácela se na chodník a cestu.

Téměř tři desítky výjezdů zaznamenali hasiči kvůli silným bouřkám v Olomouckém kraji. Nejvíce zásahů měli na Prostějovsku a Přerovsku. Bouřky později směřovaly na Olomoucko a Šumpersko, ale už slábly.

Následky dnešních lokálních bouřek ⛈? na Prostějovsku a Přerovsku odstraňují nyní profesionální hasiči i dobrovolné jednotky. Zatím jde o popadané stromy a utržené části střech. Situaci sledujeme. pic.twitter.com/167g2PtVHr

— Hasiči Olomouc ??‍?? (@hasici_olomouc) July 28, 2019

Bouřky na mnoha místech doprovázel silný vítr. "Nejvíce se to týkalo okolí Plumlova a Horního Štěpánova na Prostějovsku, u každé obce jsme měli přes pět výjezdů. Šlo většinou o popadané střechy, několikrát hasiči vyjížděli i k utrženým částem střech," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Déšť už v Olomouckém kraji ustal, situace se uklidnila, dodala mluvčí. 

Témata:  počasí bouřky Zlínský kraj Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy