Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichřice budou Moravu a Slezsko trápit až do večera

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem platí pro celý Moravskoslezský kraj a okresy Šumperk a Jeseník v Olomouckém kraji do dnešních 17:00.

Silný vítr vydrží na severu Moravy a ve Slezsku až do dnešního odpoledne, pak začne slábnout. V nárazech může foukat místy rychlostí až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech Jeseníků a Beskyd až 108 kilometrů za hodinu.  Původně meteorologové čekali, že se vítr utiší už dnes ráno, nakonec varování prodloužili až do odpoledne.

Kvůli silnému větru v Moravskoslezském kraji od časného rána padají stromy a větve. Za necelých pět hodin hasiči vyjeli v regionu už více než osmdesátkrát, polovina výjezdů je na Frýdecko-Místecku. Na Novojičínsku do spadlého stromu narazilo auto a dva lidé se zranili. Plné ruce práce mají dnes kvůli silnému větru i hasiči v Olomouckém kraji, kteří na několika místech odstraňují ze silnic spadlé stromy.

Po pádu několika stromů byl ráno zastaven provoz na regionální železniční trati poblíž Jeseníku. V Jeseníku se pak strom po silném poryvu větru vyvrátil na rodinný dům a poškodil střechu. Bouřky provázené přívalovým deštěm a krupobitím ve čtvrtek večer zasáhly zejména střední Čechy a Liberecko.

Meteorologové doporučují kvůli silnému nárazovému větru zajistit okna i dveře, upevnit či uklidit volně položené květináče, zahradní nábytek a plechy, zabezpečit skleníky nebo stavební jeřáby. Motoristé by měli věnovat maximální pozornost řízení, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné.

Předpověď na víkend a další dny

Sobota:Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na západě místy, jinde ojediněle přeháňky. V Čechách ojediněle možnost bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na východě až 26 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

Neděle:Polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky, zejména v Čechách. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě až 27 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, informuje chmi.cz.

Pondělí:Polojasno až oblačno, během dne přibývání oblačnosti, postupně místy občasný déšť nebo přeháňky, zejména na jihu a jihovýchodě. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti až 27 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s, k večeru bude slábnout.

Úterý:Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Slabý východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Místy přechodně polojasno. Nejnižší noční teploty 19 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 30 °C.

Témata:  počasí vichřice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy