Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichřice pustoší Moravskoslezský kraj. Popadané stromy komplikují dopravu

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava - Přesně podle varování meteorologů zasáhl dnes časně ráno silný vítr Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Vítr lámal stromy, nejméně v jednom případě se podílel na autonehodě a zranění. Ohrožena je i železniční doprava. Hasiči odstraňují stovky popadaných stromů.

Profesionální i dobrovolní hasiči už za sebou měli ve 14:30 zhruba 300 výjezdů souvisejících s následky větru, řekl ČTK mluvčí hasičů Petr Holub.

Kvůli pádu dvou stromů na silnici u Petřvaldu na Novojičínsku havarovala ráno dvě osobní vozidla. Jeden z vozů zřejmě čelně narazil do stromu, dva lidé byli zraněni. Do spadlého stromu narazil osobní automobil i v Ostravě-Radvanicích, kde se nehoda obešla bez zranění. V Ostravě-Petřkovicích zase spadl strom na vedení vysokého napětí a začal hořet.

Vítr zkomplikoval i dopravu na železnici. Mezi Heřmánkami a Vítkovem byl podle webu Českých drah kvůli větrné smršti přerušen provoz od rána do 11:30. Stromy tam popadaly na koleje. Podobná situace byla i na tratích v úsecích Dětmarovice - Karviná hlavní nádraží a Štítina - Opava-Komárov či na trati Frýdek-Místek - Frýdlant nad Ostravicí. Následky větru už se tam podařilo odstranit. Problémy jsou aktuálně například mezi Miloticemi nad Opavou a Branticemi.

V Karviné byla kvůli silnému větru zrušena odpolední část programu olympijské roadshow, která se měla konat na náměstí.

Podle aktuální předpovědi ČHMÚ právě přes střední Evropu postupuje chladnější vzduch od západu a přesouvá se k severovýchodu. Má být oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, zejména na severozápadě a západě Čech. Ojediněle, na východě místy bouřky. Během dne budou srážky ustávat a bude také ubývat oblačnosti - místy pak může být až polojasno.

V sobotu už tolik pršet nebude a vítr utichne. Má být skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na západě místy, jinde ojediněle přeháňky. Ojediněle rovněž bouřky a ráno místy mlhy. Nejvyšší teploty dosáhnou k 22 nebo až 26 °C, na západě Čech bude kolem 20 °C. Bude vát mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

V neděli má být polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky, zejména v Čechách. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě až 27 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  vichřice počasí Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy