Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropy nebo bouřky? Předpověď počasí na začátek léta

Vodní osvěžení
Vodní osvěžení
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Po uplynulých tropických dnech se počasí opět vrátí k normálu. V nadcházejících čtyřech týdnech se budou teploty pohybovat převážně kolem průměru. Stejně tak i srážky.

Místně se budou vyskytovat bouřky. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Po velmi teplém týdnu (20.-26. června) předpokládáme, že v následujícím období od 27. června do 24. července 2016 se budou teploty vzduchu pohybovat převážně kolem dlouhodobého průměru. Srážkově předpokládáme období od 27. června do 24. července 2016 jako celek také průměrné," píší meteorologové.

"Na úhrnu srážek budou mít velký podíl srážky konvektivního charakteru (přeháňky a bouřky), tedy lze očekávat velké regionální rozdíly v množství spadlých srážek," uvedl ČHMÚ.

Nejtepleji bylo v těchto čtyřech týdnech v roce 2010, kdy průměrná teplota dosáhla 21,4 stupně Celsia. Naopak minimum z roku 1978 má hodnotu 13,9 stupně Celsia. Průměrný úhrn srážek ve sledovaném období je 81 milimetrů.

Dlouhodobý teplotní průměr v ČR mezi 27. červnem a 24. červencem je 18 stupňů Celsia. Denní teploty by se tak v příštích čtyřech týdnech mohly pohybovat v průměru kolem 25 stupňů, noční kolem 12 stupňů Celsia.

 

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy