Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí v létě? Předpověď přichází s vážným varováním

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha – Dnes je poslední den měsíce června a letní prázdniny právě začínají. Podle předpovědi serveru AccuWeather nás ale čeká léto doslova bouřlivé.

Server informuje, že v letních měsících bude přes oblast Střední Evropy přecházet bouřkové pásmo, které se bude pomalu přesouvat z oblasti severního Atlanského oceánu na východ až do Skandinávie a Baltských států.

V Evropě tak lze očekávat opakující se déšť a bouřky v oblasti od Francie přes Německo, Českou republiku, Polsko až do Baltských států.

Server dále varuje, že na západě České republiky se mohou objevit bouřky dostatečné intenzity na to, aby mohly způsobovat značné škody. Ty nejsilnější z nich budou doprovázeny silným větrem, krupobitím, a v některých případech může docházet i ke vzniku izolovaných případů tornád.

Kvůli pomalému přesunu pásu bouřek navíc hrozí povodně z přívalových srážek, a to opět zejména na západě České republiky.

Nemělo by sice docházet k dlouhodobým vlnám horka, před každým příchodem studené fronty ale lze očekávat den nebo dva velmi intenzivního tepla.

Server aer.com (Atmospheric and Enviromental Research) pak na základě oscilace hladiny Severního ledového oceánu předpovídá, že na začátku července čeká oblast Střední Evropy série podprůměrných teplot.

Témata:  počasí Česká republika bouřky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy