reklama

Na Luční boudě v Krkonoších rtuť teploměru klesla na minus 3,3 stupně Celsia, o pouhou jednu desetinu stupně tepleji bylo na Jizerce v Jizerských horách. Mrzlo i na Labské boudě, kde bylo minus 1,1 stupně Celsia. 

O pouhé dvě desetiny stupně teplejší vzduch naměřili v Krásném Údolí na Karlovarsku a půl stupně pod bodem mrazu bylo v Horním Adršpachu na Náchodsku. Posledním místem, kde dnes v noci meteorologové zaznamenali mrazíky, byla Smědava v Jizerských horách, kde bylo u země 0,1 stupně Celsia.

O poměrně chladné ráno se zasloužil přísun chladnějšího a suššího vzduchu spolu s uklidněním větru.

Nová teplotní minima pro 4. červenec má po dnešní noci deset ze 145 stanic, které měří teplotu 30 a více let. Například v Liberci dnes naměřili ve dvou metrech nad zemí 5,5 stupně Celsia, což bylo o půl stupně méně než v dosud rekordním roce 1965.

Pocitově ale leckomu nepřišlo ráno tak studené. Teploty jsou totiž na minimech už kolem páté hodiny ranní, kdy většina lidí ještě spí, nebo aspoň nevyrazila ven. Hned jak vylezlo nad obzor sluníčko, teploty šly raketově nahoru, a i na té Jizerce naměřili už v osm ráno, kdy lidé teprve začali vylézat z chatiček, mnohem přijatelnějších +12°C. Také jinde v Česku teploty ještě mezi pátou a osmou hodinu prudce stouply, a tak kromě těch, co trávili noc venku nebo ve stanech, si toho mnoho lidí nevšimlo, uvedlo meteocentrum.cz.

Nebyla o rozhodně poslední chladná noc tohoto týdne. Další podobě studená nám vychází na noc ze středy na čtvrtek, kdy se budou opakovat stejné podmínky jako nyní - během středy k nám pronikne studený vzduch a v noci na čtvrtek se vyjasní a uklidní vítr. Znovu se tedy můžeme dočkat teploty pod 10 °C na většinu území, a na zmíněné Jizerce klidně znovu i slabéh oranního mrazíku.