Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Láska nebo zvyk? Hranice mezi přechodem je velmi tenká

Polibek, ilustrační fotografie
Polibek, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Hranice mezi láskou a zvykem je někdy velmi tenká. Faktorů, které nás mají varovat, že je s naším vztahem něco v nepořádku, je mnoho.

Páry, které spolu žijí ze zvyku, upadají do jakési šedi života, žijí tak trochu jako kdyby byli rozsazeni, ale přesto zůstávají sedět vedle sebe. Jejich život se stává rutinou. Jiné páry mají živější vztah. Mohou rovněž projít obdobím omrzelosti, ale jsou si toho vědomy a daří se jim zachovat si vzájemnou lásku, píše francouzský deník Le Figaro.

Jestliže partneři začnou o svém vztahu přemýšlet, ukazuje to nepochybně na jeho jistou slabost, ale zároveň to je velmi zdravé, uvádí psychoanalytička Florence Lautrédouová. Mozek je přítelem lásky. Když přemýšlíme, uvědomujeme si, do jaké míry je vztah opotřebovaný, a ukazujeme snahu obnovit jej.

Ten z partnerů, který dodržuje obvyklé rituály, nepůsobí dojmem nepředvídatelnosti, ale někdy mu chybí nezávislost. Druhý si zase neuvědomuje nestálost partnera. V takových případech můžeme konstatovat stále častější omrzelost ve vztahu mezi partnery ve věku od dvaceti do třiceti let způsobenou tím, že tu je stále širší nabídka nových vztahů a podvádět partnera je tak snadné.

Především by nás měl varovat téměř depresivní stav jednoho z obou partnerů, který má pocit, že svět kolem něho je jednotvárný a méně zajímavý. Pak je to skutečnost, že jeden z partnerů mizí ze zorného pole druhého. A konečně v některých extrémních případech vyvolává zvyk jakousi alergii, kdy jeden z partnerů nesnáší pach či dech toho druhého. Nemluvě již o sexuálním životě, který vymizel.

Lze tedy s někým zůstávat ze zvyku?

Jistě, ale za té podmínky, že existuje jasná dohoda. Pár se například rozhodne přijmout stále běžnější model, kdy se jeden z obou partnerů, většinou muž, věnuje přednostně svému zaměstnání, sportu či zálibám a druhý partner, nejčastěji žena, se uchýlí k péči o rodinu.

Jak máme reagovat, když zjistíme, že naše partnerství upadlo do zvyku? Především je třeba to akceptovat. Pak je důležité jednat a nezapomínat, že absence reakcí vytváří status quo. Poté je třeba zjistit, zda to je naše vina, klást si otázku, zda je vše v pořádku v našem životě a zejména v zaměstnání. Jestliže má problém příčinu v partnerech, je nutné to tomu druhému sdělit. Ten namítne: Potkal jsi někoho? Na to je třeba odpovědět: Dosud ještě ne.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy