reklama

Zkoušky, které máme ve snu složit, se většinou týkají maturity nebo zkoušek na vysoké škole.

Tyto psychické jevy mají co do činění s pocitem zranitelnosti a s pocitem ztráty kontroly, kterou podle vlastního přesvědčení máme nad svým životem. A také s tlakem vyplývajícím z reálného života, kdy čelíme úkolu, na který nejsme připraveni.

"Soudím, že tyto typy snů mívají lidé, kteří mají povolání s vysokou zodpovědností a kteří byli ve škole úspěšní," uvádí americká neuroložka Judy Willisová. "Jsou lidé, kteří na sebe mají vysoké požadavky. Opakování těchto snů souvisí s obdobími stresu a tlaku, kdy mají čelit nějakému náročnému úkolu," citoval ji italský deník Corriere della Sera.

Proč se téměř vždy znovu objevují zkoušky ve škole, a nikoli konkurzy nebo testy, které jsme dělali později jako dospělí? Podle Willisové se to stává z toho důvodu, že když mozek čelí stresu, vyhledává v noci v paměti původní události, ty situace, které jako první poznamenaly život jedince jako prototypy náročného úkolu.

Pod těmito situacemi se skrývá typická nejistota před každou důležitou zkouškou a to, co jsme prožili, se objeví ve snu. A tak skládáme zkoušku, ale přitom si uvědomujeme, že jsme měli předtím studovat a že nic neumíme, či dokonce že ani nevíme.

Podle Sigmunda Freuda tento typ snů představuje jakousi formu sebeuklidňování, které spočívá v tom faktu, že si spáč ještě ve snu nebo hned po probuzení s úlevou uvědomí, že tuto zkoušku už dávno a úspěšně složil.