Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte doma toho správného partnera? Takto to poznáte

Polibek, ilustrační fotografie
Polibek, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Chcete vědět, zda má váš vztah naději na dlouhé trvání? Pak se zamyslete nad několika otázkami, které mohou napovědět, zda žijete s tím správným partnerem.

Jak se říká, protiklady se přitahují, ale přesto je žádoucí, abyste měli několik společných zájmů. Diskuse spolu se stimulující a plodnou výměnou názorů umožňují vztah kultivovat. Prožívat společně radost z koníčků je obohacující.

"Moje žena a já moc rádi vaříme. Každou neděli máme rituál, kdy společně vaříme složitá jídla. Jsou to pro nás skutečné chvíle uvolnění," říká čtyřiapadesátiletý architekt Henri.

Začátky každého vztahu jsou plné svádění a touhy ukázat se v co nejlepším světle. Časem ale přirozenost převáží a obratně skrývané nedostatky vyplynou na povrch. "Aby vám bylo s někým dobře, znamená to milovat ho se vším všudy. Samozřejmě tady jsou vždy některé zvyky, které nás znepokojují, ale chtít partnera vtěsnat do formy, která pro něho není, je iluzorní a marné," zdůrazňuje koučka Lady Montmartre.

Umíte se společně zasmát? Jestliže dokážete každodenní nepříjemnosti oddramatizovat a přistupovat k nim s nadhledem, svědčí to o dobrém zdraví páru. "Smích vytváří intimní ovzduší," říká psychiatrička Marie-Claude Gavardová. "Uvolníte se tak a hned se napojíte na toho druhého," citoval ji francouzský týdeník L´Express.

Umíte vyřešit konflikty? Vzájemný dialog ne vždy dokáže zabránit občasným neshodám a živějším střetům názorů. Přesto je lépe vyzkoušet nenásilnou komunikaci, než se obrnit mlčením nebo se vyčerpávat výlevy hněvu. "Jde o to rozebrat důvod konfliktu a hledat řešení bez pocitu hněvu nebo ublíženosti," vysvětluje psycholožka.

Dotýkáte se jeden druhého dostatečně? Ať náš vztah trvá několik týdnů nebo několik let, vždy je důležitá vzájemná fyzická blízkost. Dotýkáme-li se toho druhého, svědčí to o tom, že ho stále máme rádi a že po něm toužíme. "Fyzický kontakt nás s naším partnerem hluboce spojuje. Po 20 letech jsou sexuální vztahy méně časté než na začátku. Během času doznávají svých vzestupů i pádů, ale to neznamená, že je vztah mrtvý. Ale pokud se přestáváte objímat či držet za ruku, ukazuje to na pravděpodobnou nefunkčnost vztahu," vysvětluje Francová-Desagesová.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti vztahy láska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy